Pivo na šport aj do auta: Príbeh prvého nealkoholického pivovaru na Slovensku

So zreteľným zámerom odlíšiť sa, vstúpil v roku 2020 na náš trh pivovar s ambíciou ponúknuť niečo viac než len obyčajný nápoj.

Pivovar Nilio, prvý nealkoholický pivovar na Slovensku, sa zrodil v Liptovskom Mikuláši, s cieľom priniesť novú tvár do pivovarníckeho sveta. Jeho zakladatelia, vedení vášňou pre pivo a inovácie, sa rozhodli naskočiť na vlak stále populárnejších nealkoholických pív.

Nealko čo naozaj chutí? Poriadne výzva...

Začiatky boli plné experimentovania a hľadania správnej chuti. Pivovar čelil náročnej úlohe: vyrobiť nealkoholické pivo, ktoré by svojou chuťou svedčilo o kvalite a remeselnosti, no zároveň by si zachovalo charakteristické vlastnosti tradičného piva. Po mnohých pokusoch, omyloch a neúnavnom vývoji technológie pivovar dosiahol svoj cieľ - vytvoriť pivo, ktoré je senzoricky takmer na nerozoznanie od alkoholického.

Pivo stále chutí, alkohol už menej

Foto: Nilio

Zdá sa, že Nilio trafilo chuťovú vlnu po hlavičke. Najmä v západnej Európe majú ľudia stále chuť na pivo, no alkohol už jeho súčasťou byť nemusí. A úprimne – pivo, ktoré si môžeme dopriať a sadnúť za volant, na bicykel, ísť na lyže či smelo si ho dať na túre – to je predstava mnohých z nás. Liptáci tak uspeli nielen doma na Slovensku, ale aj v Poľsku – a čo už hovorí za všetko, aj v Česku.

Ako sa vyrába nealko pivo

Zvyčajne sa uvarí klasické pivo, z ktorého sa alkohol odstráni rôznymi spôsobmi. Jedným je jeho zahriatie, ktoré alkohol odparí. Tento proces však mení chuť chmeľu v pive a pivo mnohým prestane chutiť. Iná možnosť je filtrácia piva, kde filter odstráni alkohol s vodou. Po vyčistení vody od alkoholu sa táto zmes opäť pridáva späť k ostatným zložkám piva. Pre obnovenie bubliniek sa do piva pridáva oxid uhličitý, čo však môže viesť k neželanej kyslej chuti. Niekedy sa obmedzuje tvorba alkoholu už počas výrobného procesu, ale môže to viesť k nedostatočne fermentovanému pivu.

Tajomstvo pivovarskej alchýmie

Foto: Nilio

Vytvoriť kvalitné nealkoholické pivo je preto akousi formou pivovarskej alchýmie. Tú v Niliu dosiahli nájdením správnych kvasiniek a riadením procesu kvasenia, kedy jeho zastavením kvasinky namiesto alkoholu produkujú glycerol, dodávajúci pivu vonné látky. Celú alchýmiu však pivovar len tak ľahko neprezradí. Veď len na vývoji izotonického piva Great Warrior pracovali 5 mesiacov.

Vegánske bezlepkové či izotonické nealko pivá

Pivovar sa neustále snaží inovovať a prinášať na trh nové produkty. Jednou z posledných noviniek je bezlepkové nealkoholické pivo, ktoré rozširuje možnosti pre konzumentov s potravinovými intoleranciami. Rovnako dôležitým krokom bolo uvedenie prvého izotonického nealkoholického piva na Slovensku, ktoré sľubuje nielen osvieženie, ale aj doplnenie energie a tekutín počas a po športovej aktivite. A to je aj ideálny prípad pre čitateľov Drive Magazínu, ktorí za športom a pohybom, túrami či cyklotúrami, často vyrážajú autom. Jeho vypitím získate kyselinu listovú a vitamíny B, pričom v jednom litri tohto piva máte 20% dennej dávky draslíka a 15% dennej dávky horčíka. A to bez cukrov, konzervantov, či stabilizátorov.

Foto: Nilio

A ešte jeden fun fact na záver, s ktorým vám toto izotonické pivo zachutí ešte viac: Pivo Great Warrior získalo 1.miesto prestížneho ocenenia Potravinárskej komory Slovenska v kategórii Najinovatívnejší produkt roka 2023.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET