Prvý uhlíkovo neutrálny hotel na svete

Udržateľnosť zohráva čoraz dôležitejšiu úlohu aj v hotelierstve. Najnovší „hometel“ anglickej hotelovej siete room2, ponúkajúcej útulné apartmány, je Chiswick. Ide o prvý hotel na svete s nulovou uhlíkovou stopou.

Foto: room2 Hotel Chiswick

Na jeho prevádzku sa využívajú iba obnoviteľné zdroje energie. Hotel dostal zelenú strechu a jeho zariadenie vzniklo v spolupráci s lokálnymi dodávateľmi. Hotel v západnom Londýne, ktorý dostal meno po štvrti, v ktorej sa nachádza, je až o 89 % efektívnejší než bežný hotel.

Vybudovaný na trvalej udržateľnosti

Foto: room2 Hotel Chiswick

Hotel je doslova vybudovaný na udržateľnosti. Pod ním sa totiž v hĺbke 200 metrov nachádzajú tepelné čerpadlá. Solárne panely na jeho streche pokrývajú 5 % energetických potrieb a zostávajúca elektrina sa nakupuje z veterných, solárnych a vodných elektrární. Zvyšok strechy tvorí zeleň na podporu biodiverzity a vypestované bylinky aj med sa odtiaľto používajú v hotelovej kuchyni.

Ako hotel šetrí energiami aj vodou

Foto: room2 Hotel Chiswick

Pre emisie, ktorým sa nedá vyhnúť, hotel počíta vplyv na životné prostredie a kompenzuje to partnerom v Nikarague, kde sa prírodným spôsobom zalesňujú nové územia. V budove sa nepália žiadne fosílne palivá, je plne elektrická. Dokonca aj vodou tu šetríte. Ultra nízky prietok vody je so špeciálnou hlavicou prispôsobený tak, aby ste každou sprchou ušetrili až 40 % spotrebovanej vody. Ak sa na izbe hometela nik nenachádza, všetky energie sa automaticky vypnú na ich šetrenie.

Miestne zdroje, modrá strecha a žiaden odpad

Foto: room2 Hotel Chiswick

Nábytok, ktorý v room2 Hoteli Chiswick nájdete, je vyrobený v dielňach vzdialených do 16 kilometrov od hotela. A to všetko s využitím prírodného dreva s certifikátom FSC či recyklovaného dreva. Na kompenzáciu uhlíkovej stopy, ktorá sa spotrebovala pri výrobe nábytku hotela, bolo vysadených 4 462 stromov.

Na streche okrem solárnych panelov a zelene nájdete aj hmyzí hotel a úle pre 75 000 včiel. Je tu aj niečo, čo nazývajú modrou strechou. Tá zachytáva a pomaly vypúšťa až 50 000 litrov dažďovej vody. Slúži ako zdroj vody pre zeleň rastúcu na streche a všetka prebytočná voda sa pomaly vypúšťa do odtoku.

Zároveň sa v hoteli netvorí žiaden odpad, ktorý by musel skončiť na skládke. Všetok vzniknutý odpad sa recykluje alebo sa premení na energiu a vykurovanie.

Foto: room2 Hotel Chiswick

AMI MÉG ÉRDEKELHET