A SZAKRÁLIS ÉPÍTÉSZET KINCSEI

A késmárki fatemplom építéséhez a svédek és a dánok is hozzájárultak. Az épület 2008-ban felkerült az UNESCO Világörökség listájára.

Késmárki evangélikus templom
Foto: 123rf


Assisi Szent Ferenc templom

Foto: 123rf

Assisi Szent Ferenc templom

A templomokat főleg a görögkatolikus, evangélikus és pravoszláv vallású lakossággal bíró területeken állítottak, ott, ahol egyúttal volt elegendő olcsó építőanyag, azaz fa. A fatemplomaink nagy részét épp ezért a Kárpátok lábánál vagy Észak- és Kelet-Szlovákiában találjuk. Ezek a különleges építmények a szakrális építészet jellegzetes példái. Szlovákiában több mint 60 fatemplom maradt fenn, amelyekből nyolc is felkerült az UNESCO Világörökség listájára.

MÁSFÉL EZER HÍVŐ IS BEFÉR

Foto: 123rf

Elbűvöző a Svidníki járásban fekvő Mérfalva (Miroľa) fatemplomocskája, de különleges értéket képvisel a rózsadombi (Bodružal) görögkatolikus Szent Miklós-templom, a hervartói (Hervartov) Assisi Szent Ferenc-templom, a ladomérvágási (Ladomirová) templom vagy a késmárki artikuláris fatemplom. A késmárki Szentháromság-templomot 1717-ben építették a korábbi, 1687-ben emelt fatemplom helyén. Ma is tartanak itt istentiszteleteket, egyszerre 1540 hívő befogadására alkalmas. Több okból is különleges.

JÓ TUDNI

HÁROM HÓNAP - Mindössze ennyi ideig tartott a templom megépítése. Akkoriban a fa volt a legolcsóbb építőanyag, a késmárki templomot is ebből építették.

EGYEDI MEGOLDÁSOK - Az építők nem használtak vasszögeket, a hagyományos népi építészet inspirálta őket. Első pillantásra fel sem tűnik, hogy a templom fából készült. Feltehetőleg esztétikai megfontolásokból került rá mészvakolat, ennek köszönhetően a megjelenése is méltóságteljesebb.

ÉSZAKRÓL KAPOTT ANYAGI SEGÍTSÉG - Az egyik legjobb állapotban fennmaradt fából készült szakrális építmény felépítéséhez az észak-európai protestánsok is hozzájárultak. A svéd és a dán király országában e célra külön gyűjtést hirdetett meg.

CSALÓKA KÜLSŐ - Bár kívülről szerénynek tűnik, a templom tágas, belső tere lenyűgöző, gazdag díszítettségével több tekintetben is eltér a kor bevett szokásaitól. Több évtizedbe telt, mire a tizenkét apostolt és a négy evangélistát, valamint az oltár fölött a Szentháromságot ábrázoló mennyezeti festmény végleg elkészült.

AMI MÉG ÉRDEKELHET