Najlepšie univerzity Európy pre rok 2023

Na Slovensku si 17. novembra každoročne pripomíname ako Deň boja za slobodu a demokraciu. Asi ešte nikdy nemal také silné posolstvo ako práve v roku 2022, keď boli tieto dve hodnoty narušené vojenskou agresiou u nášho východného suseda. Na tento deň však pripadá aj Deň študentstva, ktorý sa slávi po celom svete, no pôvod má v Československu.

Foto: Shutterstock

Dňa 28. októbra 1939 postrelili v Prahe počas protinacistickej demonštrácie študenta medicíny Jána Opletala. Potom, čo zraneniam podľahol, prišli na jeho pohreb tisíce študentov a pohreb prerástol do masívnej protinacistickej demonštrácie. V reakcii nato nariadil ríšsky protektorát zatvorenie všetkých univerzít a internátov a zatýkanie, popravy aj deportácie študentov do koncentračných táborov. Univerzity v Čechách zostali zatvorené až do konca 2. svetovej vojny. Medzinárodný deň študentstva bol ustanovený v roku 1941 v Londýne.

Rebríček najlepších univerzít

Foto:Shutterstock

Univerzita v Oxforde

Dnes sloboda a demokracia umožňuje mladým ľuďom a talentom aj štúdium. A to tak doma, ako i v zahraničí. Ak vás zaujíma, kde sú tie najlepšie zahraničné univerzity, riešením je rebríček časopisu Times Higher Education, ktorý každoročne vyhodnocuje najlepšie univerzity sveta. Z 1 799 univerzít sa až 600 nachádza v Európe. A dokonca drží aj prvenstvo v podobe prestížnej univerzity v Oxforde. Z európskych univerzít je najviac zastúpená práve Veľká Británia so 102 univerzitami, dobre sú na tom aj Taliansko a Španielsko, každá krajina má v zastúpení 55 inštitúcií.

Prvé tri miesta v Anglicku

Foto: Pixabay

Univerzita Cambridge

V top desiatke najlepších európskych univerzít nájdete na prvých troch miestach inštitúcie z neďalekého okolia Londýna. Po Oxforde je na druhom mieste Univerzita Cambridge a na treťom Imperial College London. Británia má však nielen najvyššie zastúpenie spomedzi európskych krajín, ale aj najvyššie zastúpenie v top 10. Až sedem miest zaberajú vzdelávacie inštitúcie na Britských ostrovoch. Okrem troch spomenutých to je UCL, univerzita v Edinburgu, King’s College v Londýne a Londýnska škola ekonómie a politických vied.

Tri najlepšie univerzity v nemecky hovoriacich krajinách

Foto: ETH Zürich

Zostávajúce tri miesta v desiatke najlepších, smerujú do nemecky hovoriacich krajín a tiež pomerne blízko seba. Siedme a ôsme miesto zaberajú univerzity z Mníchova – Technická univerzita a LMU. Z kontinentálnej Európy sa najvyššie, na štvrtú priečku, dostala univerzita ETH z Zürichu. Tento švajčiarsky federálny inštitút technológie sa umiestnil vysoko aj celosvetovo - na zdieľanom jedenástom mieste.

Slovenské univerzity v európskom rebríčku

Foto: Tomáš Madeja / Univerzita Komenského

Spomedzi slovenských univerzít sa ako zvyčajne najvyššie umiestnila Univerzita Komenského na zdieľanom 412. mieste. Do tejto zdieľanej kategórie patrí aj Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a Žilinská univerzita. Na zdieľanom 475. mieste je Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre a Technická univerzita v Košiciach. Na spoločnom 559. mieste nájdeme Univerzitu Mateja Bela v Banskej Bystrici aj Slovenskú technickú univerzitu.

AMI MÉG ÉRDEKELHET