Užitočný biely sneh v lete

Snehobiele a voňavé bazové kvety dozrievajú začiatkom leta. Baza jednoznačne patrí medzi najzbieranejšie rastliny v Európe. Jej kvety, dozrievajúce v máji, sa dajú využiť na liečebné aj kulinárske účely. O pár týždňov neskôr, keď kvety dozrejú, vytvoria sa čierne bobule, ktoré majú tiež mnohoraké využitie. Baza má množstvo zdraviu prospešných výhod, preto sa určite vyberte počas slnečných dní na jej zber.

Foto: Shutterstock

Kvety je najideálnejšie zbierať, keď sa púčiky ešte len začínajú otvárať. Nielen kvety bazy môžeme skonzumovať, ale aj jej bobule. Majte však na pamäti, že v surovom stave sú mierne toxické. Toxíny sa neutralizujú prevarením. Samozrejmosťou je zbieranie v oblastiach mimo frekventovaných ciest.

Zdravotné výhody

Foto: unsplash

Kedysi sa predpokladalo, že čierna baza odháňa zlých duchov, no faktom je, že lieči niektoré zdravotné problémy, ako napríklad prechladnutie či chrípku, choroby dýchacích ciest, popáleniny a akné. Bobule bazy stimulujú chemické reakcie imunitného systému a prinášajú úľavu od príznakov chrípky. Vďaka obsahu sterolov pomáhajú telu zabrániť vstrebávaniu cholesterolu. Čierna baza má asi 10-krát viac antioxidantov ako väčšina ostatných bobúľ a ich konzumácia môže znížiť riziko rakoviny. Flavonoidy zas znižujú riziko vzniku srdcových chorôb.

Pripravte sa na zimu

Foto: unsplash

Niekoľko receptov z bazy sme vám už v Drive magazíne predstavili. Väčšina z vás si z bazy pripravuje najmä bazový sirup. Ale počas chladného zimného obdobia sa určite hodí na zohriate aj čaj plný vitamínov zo sušených kvetov. Ak sa ich rozhodnete nazbierať do zásoby, mali by sa skladovať na tmavom a suchom mieste.

Bazový cheesecake

Najlepší spôsob, ako si vychutnať netradičný cheesecake s osviežujúcou kvetinovou príchuťou a intenzívnou vôňou, je zamiešať do cesta bazové kvety. Rozdrvte keksy a zmiešajte ich s rozpusteným maslom. Zmes poukladajte na dno tortovej formy a vložte do chladničky. Bánoveckú nátierku alebo Philadelphiu vymiešajte s krupicovým cukrom, pridajte vyšľahanú smotanu, trochu citrónovej kôry a vylejte na keksíkový základ. Nechajte odležať v chladničke aspoň hodinu a podávajte.

Bazový džem

Dozreté bobule z bazy odstráňte zo stopky a dôkladne ich umyte. Vysypte ich na panvicu a jemne rozdrvte pučidlom na zemiaky, aby pustili trochu šťavy. Do panvice pridajte cukor, citrónovú šťavu a nechajte na miernom ohni dusiť. Nezabudnite stále miešať, aby sa džem neprilepil.

Bazový ocot

Bazový ocot vo vašej kuchyni nájde široké využitie. Nehovoriac o výhodách pre vaše zdravie. Na jeho výrobu budete potrebovať iba bazové kvety a ocot. Bazové kvety treba zbaviť hrubých stopiek, dôkladne očistiť, premyť v studenej vode a nechať vysušiť. Kvety natlačíme do sklenenej nádoby a zalejeme octom, aby ostali všetky ponorené. Takto pripravený ocot odložíme na 3 týždne do špajzy odpočívať. Potom ho precedíme do čistej fľaše a používame. Tip: Na výrobu octu môžete použiť aj sušené bazové kvety.

AMI MÉG ÉRDEKELHET