Pôstne jedlá

Skončilo sa fašiangové obdobie a začal sa pôst, ktorého prvým dňom bola Popolcová streda. Pôst, ktorý trvá štyridsať dní, je pre veriacich súčasťou duchovnej prípravy na Veľkú noc, no samozrejme nikomu neublíži, ak nebude jesť mäso každý deň.

Foto: Shutterstock

Pôst nie je ľahká úloha, v skutočnosti to môže byť dokonca veľká výzva pre milovníkov mäsa. Počas pôstu sa organizmus zbaví nahromadených toxických látok a náš tráviaci systém si môže oddýchnuť. Pri správnom množstve príjmu vody sa musíme len uistiť, aby jedlo nebolo monotónne. Ako na to? Prinášame vám niekoľko nápadov!

Brokolicová fašírka

Brokolicu umyjeme a uvaríme v osolenej vode. Potom ju vložíme do studenej vody, aby rýchlo vychladla. Sezamové, tekvicové a slnečnicové semienka opražíme na suchej panvici. Uvarenú brokolicu nasekáme kuchynským robotom. Nasekanú brokolicu dáme do misky, primiešame nasekanú petržlenovú vňať, vajce, opražené semienka a ovsené vločky. Podľa chuti osolíme, okoreníme a nakoniec pridáme toľko strúhanky, aby hmota dostala správnu konzistenciu. Vytvarujeme z nej malé kolieska a opečieme ich na troche oleja z oboch strán do zlatista.

Hubový paprikáš

Foto: Mindmegette.hu

Nakrájanú cibuľu speníme na oleji, posypeme mletou červenou paprikou a pridáme paradajkový pretlak. Huby (šampiňóny, hríby) očistíme, nakrájame, pridáme k cibuli a prikryté dusíme. Podľa potreby môžeme podliať trochou vody. Kyslú smotanu zmiešame s múkou a trochou vody, aby nezostali hrudky, a pridáme k poduseným hubám. Môžeme podávať s varenou ryžou, haluškami, bulgurom alebo čerstvo upečeným domácim chlebom.

Zemiaková kaša

Zemiaky ošúpeme, umyjeme a dáme do väčšej nádoby. Zalejeme dostatočným množstvom vody, aby zemiaky boli zakryté, osolíme a varíme do mäkka. Uvarené zemiaky roztlačíme tyčovým mixérom, dáme späť na oheň, pridáme pšeničnú múku hrubú alebo krupicu a za stáleho miešania zahustíme. Medzitým si nakrájame cibuľu na tenké plátky a opražíme na oleji. Ešte teplú zemiakovú kašu dáme na tanier, trochu rozotrieme, potrieme kyslou smotanou a nakoniec posypeme opraženou cibuľou a pokvapkáme trochou cibuľového tuku.

Zapekané cestoviny so zeleninou

Cestoviny uvaríme, zeleninu – fialovú cibuľu, baklažán, mrkvu, cuketu, červenú kápiu (papriku) – očistíme a nakrájame na malé kúsky. Na rozohriatom oleji podusíme cibuľu, pridáme mrkvu a papriku a nakoniec cuketu a baklažán. Orestovanú zeleninu zalejeme bielym vínom a pridáme paradajkovú omáčku. Osolíme, okoreníme podľa chuti, ešte pár minút povaríme a nakoniec pridáme čerstvú bazalku. Polovicu cestovín rozložíme do pekáča, poukladáme polovicu zeleninového ragú, potom opäť cestoviny a nakoniec zvyšné ragú. Na vrch nastrúhame syr a dáme piecť do vyhriatej rúry.

Sladký kukuričný koláč

Kukuričnú krupicu zalejeme takým množstvom horúcej vody, aby bola úplne zakrytá a necháme cez noc odstáť. (Tip: bude to oveľa chutnejšie, ak namiesto vody použijeme mlieko.) Sušené slivky nakrájané na kúsky a hrozienka tiež namočíme do vody. Na druhý deň do krupice vmiešame cukor, vanilkový cukor, namočené sušené ovocie a prášok do pečiva. Pridáme mlieko a potom vložíme hmotu do vymasteného pekáča. Pečieme vo vyhriatej rúre na miernom ohni 60 – 90 minút.

AMI MÉG ÉRDEKELHET