Zemiakové kúzlo

"Podzemné jablko" alebo chlieb chudobných ľudí – to sú zemiaky. Považuje sa za základnú potravinu, ale používa sa aj vo farmaceutickom priemysle a výrobe alkoholu.

Foto: Shutterstock

Zemiaky pochádzajú zo Strednej a Južnej Ameriky, do Európy ich priniesli až Španieli v polovici 16. storočia. Je zaujímavé, že spočiatku na našom kontinente nemali príliš veľký úspech, dlho sa považovali skôr za okrasnú rastlinu. Až v 18. storočí sa začali masovo pestovať – na veľkú radosť nás všetkých. Ak chcete rýchlo uvariť niečo chutné, je isté, že kúzlo v kuchyni sa začína práve týmito okrúhlymi hľuzami. Dá sa z nich pripraviť toľko rôznych jedál, že neexistuje takmer žiadna domácnosť, ktorá by nemala v špajzi aspoň pár zemiakov.

Pečené zemiaky plnené vajcom

Foto: unsplash

Zemiaky uvaríme v šupke a pozdĺžne z nich odrežeme tenký plátok. Lyžičkou opatrne vyškrabeme vnútro, aby zostala tenká kôra zemiakov. Vnútro zemiakov potrieme rozpusteným maslom a dochutíme soľou a korením podľa chuti. Syr nastrúhame, trochu z neho odložíme a zvyšok nasypeme do zemiakov. Šunku a jarnú cibuľku nakrájame na malé kúsky a poukladáme na syr. Do každého zemiaka vložíme vajcia tak, aby žĺtky zostali celé, osolíme, okoreníme a nakoniec na vrch dáme trochu syra, prípadne jarnú cibuľku alebo šunku. Pečieme vo vyhriatej rúre. Môžeme podávať na raňajky, večeru alebo na obed ako príloha k mäsu.

Zemiaková polievka s estragónom

Foto: unsplash

Kuracie prsia nakrájame na malé kocky. Očistenú mrkvu, zeler a petržlen nakrájame na malé kúsky. Mäso a zeleninu dáme do nádoby, pridáme aj nastrúhanú cibuľu a cesnak. Zalejeme vodou, podľa chuti pridáme estragón, soľ a mleté čierne korenie. Varíme na miernom ohni. Keď je mäso napoly uvarené, pridáme na kocky nakrájané zemiaky a varíme do mäkka. Nakoniec za stáleho miešania pridáme smotanu a kyslú smotanu rozmiešanú do hladka s trochou horúcej polievky. Všetko dobre povaríme a pri podávaní môžeme ozdobiť petržlenovou vňaťou.

Zapekané zemiaky s morčacím mäsom

Foto: Pexels

Zemiaky, cibuľu a mrkvu očistíme a nakrájame na kúsky a kolieska. Nalejeme olivový olej do pekáča a vložíme nakrájanú zeleninu. Posypeme korením podľa chuti. Morčacie prsia nakrájame, osolíme a poukladáme na zeleninu. Navrch poukladáme papriku nakrájanú na kolieska a nakoniec celé posypeme mletou paprikou a rozmarínom a nastrúhame aj strúčik cesnaku. Podlejeme trochou vody a pod alobalom začneme piecť vo vyhriatej rúre. Keď je morčacie mäso už mäkké, odstránime alobal, pokvapkáme trochou mlieka a opekáme do zlatista.

Zemiakové kolieska so syrom a šunkou

Foto: Pixabay

Zemiaky uvaríme v šupke do mäkka a necháme vychladnúť. Medzitým si nakrájame šunku na malé kúsky a nastrúhame syr. Vychladnuté zemiaky roztlačíme, pridáme šunku, syr a vajíčko. Dochutíme soľou a mletým čiernym korením a dôkladne premiešame. Z masy vytvarujeme kolieska a opečieme z oboch strán na rozpálenom oleji do zlatista. Môžeme podávať samostatne alebo ako prílohu.

Makovo-medové šúľance

Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a uvaríme v takom množstve osolenej vody, aby boli zakryté. Uvarené ich roztlačíme ešte horúce a necháme vychladnúť až kým budú vlažné. Vychladnuté zemiaky zmiešame s múkou, vajcom a tukom, a vytvoríme z nich malé šúľance, ktoré uvaríme vo vriacej vode. Ak vystúpia na vrch vody, vyberieme ich, opláchneme a necháme v nádobe na teplom mieste. Zmiešame s mletým makom, so škoricou, práškovým cukrom, medom a podávame.

AMI MÉG ÉRDEKELHET