​Slovenskú stranu Tatier navštívil vlani rekordný počet turistov

Ich počet vás pravdepodobne prekvapí.

Podľa analýzy, ktorú zverejnil Tatranský národný park (TANAP), navštívilo vlani poľské Tatry viac ako 4,5 milióna turistov, zatiaľ čo slovenskú stranu pohoria takmer 4 milióny turistov.


Čísla boli vypočítané najmä na základe objemu peňazí vybraných zo vstupného do národného parku. K tomu pripočítali počet turistov, ktorí si vstupenku kupovať nemusia. Medzi nich patria napríklad obyvatelia registrovaní v podtatranských osadách.

POĽSKÁ STRANA

V roku 2023 dosiahne počet návštevníkov poľskej časti Tatier 4,5 milióna. Hoci to prekonalo údaje z roku 2022, stále to bolo menej ako maximum z roku 2021, keď národný park navštívilo zhruba 4,6 milióna turistov, uvádza sa v článku na portáli turizmus.com.

Prečítajte si aj: Tatry inak - Múzeum TANAP-u

Najviac návštevníkov navštívilo Morskie Oko, a to približne 700 000. Druhým najobľúbenejším miestom bol Kasprowy Wierch, kde sa v roku 2023 chalo 564 000 ľudí. Okrem toho boli veľmi obľúbenými destináciami aj Dolina Kościelisko a Dolina Strążyska.

​SLOVENSKO ZAZNAMENALO REKORD

Z údajov Štatistického úradu SR vyplýva, že Vysoké Tatry vlani navštívil rekordný počet turistov.

Možno vás zaujme: Návštevnosť Slovenska v roku 2023

Do najvyššej časti pohoria zavítali takmer štyri milióny návštevníkov.

Podľa analýzy prichádzajú na slovenskú stranu Tatier čoraz častejšie aj poľskí turisti, ktorých počet sa v porovnaní s minulým rokom zvýšil o 20%. O 8% sa zvýšil aj počet prenocovaní maďarských turistov.



Na novom rekorde sa podieľal najmä počet turistov, ktorí uskutočnili jednodňovú návštevu. To sa jednoznačne prejavilo v tom, že minuloročný počet prenocovaní bol ešte nižší ako v kalendárnom roku 2019, ktorý sa predtým považoval za vrcholný.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET