Te bevallod a súlyod? A reptéren muszáj lesz!

Koreában ráállítanak a mérlegre. De vajon az amerikaiak igazat mondanak magukról?

mérleg
Fotó: Shutterstock
Ha szeptemberben Dél-Koreában akad dolgod a reptéren, készülj fel rá, hogy a poggyászod után bizony a te súlyodat is megmérik. Az indokok érthetők, de vajon az emberek igazat mondanak a súlyukról?

Ezzel az újítással persze csak a környezettudatsság új szintjére lépne a koreai kormány. A Business Insider és a Korea JoongAng Daily információi szerint egy szabványosítási gyakorlatról van szó, ami segíti a mérnököket, hogy a repülőgépek tömegeloszlását és gazdaságos üzemanyag-fogyasztást kiszámítsák, valamint az adatok hozzájárulnak a repülésbiztonsághoz is.

Parancsoljon sorban állni a mérlegeléshez!

Fotó: Shutterstock

Az Incshoni Nemzetközi Repülőtér

Két Szöul melletti reptér érintett: a Gimpo Nemzetközi Repülőtérről augusztus 28. és szeptember 6. között induló belföldi járatokon utazókat mérik meg, majd az Incshoni Nemzetközi Repülőtérről induló nemzetközi járatok utasait szeptember 8. és 19. között állítják mérlegre. A Korean Air megerősítette az Insider magazinnak, hogy valóban „gyakorlatot" tartanak majd a nemzetközi járataikon ezekben az időszakokban, ám annyit azért hozzátettek, hogy ezeket az adatokat diszkréten kezelik és névtelenül tárolják majd.

A kapuk előtt mérik le majd az embereket, tehát készülj fel egy újabb sorban állásra.

Őszinte amerikaiak?

Sokan nem tudják, de nem ez az első eset a légi közlekedésben, hogy az utasok súlyát rögzítették, hiszen 2021-ben az amerikai Szövetségi Légiközlekedési Hatóság is hasonlóan vette fel az adatokat – igaz, akkor bemondásra zajlott a mérés, vagyis az utasok maguk jelentették be a súlyukat, ha a légitársaság kérte. Persze így nem lett teljesen pontos a statisztika, és a szakértőknek muszáj volt egy saccolt számmal korrigálni az értékeket. Új-Zéland az amerikai és a koreai módszerek közötti módszert használ: tájékoztató szórólapokat osztogatnak a repülőtéren, amiben elárulják, miért van szükség arra, hogy a légitársaságok pontosan tudják, mekkora súlyt szállítanak a gépeken, majd megkérik az utasokat, hogy a pontos adatok érdekében önként álljanak fel a mérlegre, és diktálják be a valós adatot.

Az átlag férfi 81 kg. És vajon nálunk?

A 2017-es dél-koreai nyári felmérés szerint a felnőtt férfiak átlagos súlya 81 kiló, míg egy átlagos nő 68,9 kiló volt. Ezekkel az adatokkal tudták pontosan kiszámolni, mekkora a gépek átlagos károsanyag-kibocsátása.


AMI MÉG ÉRDEKELHET