5 étel, amit ne egyél repülés előtt!

A légnyomáscsökkenéssel vajon számoltál?

Fotó: Shutterstock

Hiába egészséges a saláta vagy a sushi, egy hosszú repülőút előtt fogyasztva kellemetlen bonyodalmakat okozhatnak. És nem árt számolni azzal is, hogy odafent kisebb a légnyomás, így jobban puffadhatunk. Ezért gyűjtöttük össze az alábbi tippeket.


Ne salátázz!

Egy zöld ebéd jó választásnak tűnhet, azonban a salátabár ebben az esetben könnyen a baktériumok melegágyává válhat. Igaz, a nyers zöldségek az egészséges táplálkozás elengedhetetlen részét képezik, azonban a leveles zöldek káros baktériumokkal – például Escherichia colibaktériummal – is szennyezettek lehetnek. A kórokozók, megtapadva a levelek felületén, bejuthatnak a zöldség belsejébe, és sajnos akkor is ott maradnak, ha készítés előtt átmossák őket – kivéve, ha megfőzik! Amennyiben szennyezett leveles zöldségből eszel, hasmenéssel, hányással és lázzal is meg kell küzdened, ami mind az utazás, mind a nyaralás alatt roppant kellemetlen.

Az a fránya légnyomás

A sült krumpli és a perec is nagyon finom, de még a földön is puffaszthat, nemhogy a levegőben. A légnyomás nagyobb magasságban csökken, ami azt jelenti, hogy a gázok, beleértve a belekben lévőt, kitágulnak, ami egyre csak duzzasztja a hasat. El tudod képzelni, mennyire kényelmes így az utazás? Főleg, ha előtte puffasztó ételt vagy szénsavas folyadékot fogyasztottál.

Le a cukorral!

Ha rohansz, és valami gyors finomságra van szükséged, a joghurt csábító lehet, de vigyázz, mert rengeteg cukrot tartalmazhat, ami szintén nem túl ideális repülés előtt. Pont annyira nem, mint a joghurtos fagyik és a gyümölcsturmixok sem a hozzáadott cukor és a rejtett adalékanyagok miatt. Ezek ugyanis túlságosan megterhelik a bélrendszert a levegőben (is). Válassz inkább több fehérjét, élelmi rostot és/vagy egészséges zsírokat tartalmazó ételeket. Például natúr, cukormentes görög joghurtot, dióféléket (amelyeket nem pörköltek hozzáadott növényi olajban), apróra vágott zöldségeket vagy mesterséges édesítőszerek és hozzáadott cukor nélküli fehérjeszeleteket.

A látszat csal?

Akármennyire is hívogató a sonkás, szalámis csomagolt szendvics, ezek ugyanúgy ételmérgezést okozhatnak, mint a zöld leveles saláták. Az élelmiszerbiztonsági szervezet közlése szerint monocytogenes baktériumot tartalmaznak – különösen, ha régóta kint vannak –, ami hányással, hasmenéssel és influenzaszerű tünetekkel járhat. Sőt arra is kitért a szervezet, hogy jobb tiltólistára tenni a hot dogot, a felvágottakat, a csemegehúsokat és kolbászokat is, kivéve, ha azokat 80 C° fokon tartják és kínálják.

Fotó: Shutterstock

A nyers hal tabu

A sushi egyébként is rizikós étel, ám a reptéren még inkább! Jobb, ha nem eszel nyers vagy alig megfőzött halat, kagylót, vagy bármilyen tengergyümölcsét, illetve ezekből készült ételt – ilyen például a sashimi, a sushi és dél-amerikai ceviche. A sushi ráadásul dupla csapást mérhet rád, ha imádod jól meglocsolni szójaszósszal, hiszen egyetlen evőkanál az ajánlott napi sóbevitel 40%-át tartalmazza.

Alkohol? Rossz ötlet.

Sokan isznak várakozás közben sört, bort vagy koktélt, de vajon tudják, hogy a levegőben lévő hatások miatt ez rosszul is végződhet? A légköri nyomás a gép utasterében alacsonyabb, mint a Föld legtöbb pontján. Gondolj csak bele, hogy érzed magad 1800-2200 méter körül a hegyekben. Ilyen magasságban csökken a szervezet oxigénfelvevő-képessége, ami szédülést okozhat – ezt hívjuk hipoxiának. Ez alkohollal megsépkelve még inkább megterheli a szervezetet, így még erősebb szédüléssel, fejfájással járhat. Ha mégis alkoholt innál, figyelj arra, hogy megfelelő mennyiségű vizet fogyassz az italok között.

Szöveg: Sinkó Edit

AMI MÉG ÉRDEKELHET