Repülés gyerekkel – tanácsok a stewardesstől

Gyerekkel többek között repülni sem egyszerű. De profi tippekkel egész jól meg lehet úszni!

Fotó: Shutterstock

Egészen kis dolgok is tudják befolyásolni, hogy a gyerekünk mennyire bírja majd a repülőtéri tartózkodást és az utazást. Ennivaló, kipihentség, ültetés és más apróságok, amik ugyan egyértelműek, de kezdőként talán nem jutnának eszünkbe.

Az Emirates légitársaság egyik utaskísérője, Laura Hannah sokéves tapasztalatát osztotta meg a brit Metro magazinnal.

Fontos a napi rutin

Úgy válasszunk járatot, hogy a repülés majd könnyen beleilleszthető legyen a napirendünkbe. Például éjszakai repülést, ha lehet, ne válasszunk, vagy ha muszáj, akkor még lefekvési idő előtt legyen a felszállás, hogy este el tudjon aludni a kicsi. Ha rövid repülésről van szó (max. 3 óra), akkor egy főétkezés és alvásidő közé időzítsük a repülést, tehát délelőttre vagy délutánra, így csökken az éhségből és kimerültségből fakadó kiborulások esélye. Repülés előtti napra, főleg estére ne szervezzünk semmiféle programot gyerekkel, amennyire csak lehet, legyen kipihent az utazás napján.

Okosan válasszunk ülést!

Ha csecsemővel utazunk, kérjünk olyan ülést, amihez jár babaágy. Ha kisbabánál nagyobb gyerekkel utazunk, és van rá anyagi lehetőségünk, akkor válaszfalas üléseket válasszunk, ezek jóval drágább jegyek, mint az economy ülések, de ha hosszú repülésre készülünk, akkor ez egy nagyon jó befektetés. A válaszfalas üléseknél nagyobb a hely, az előző sorban ülő utas nem dől bele a mi terünkbe, így a gyereknek több helye marad játszani. Ha szobatisztaságra szoktatjuk éppen a totyogót, akkor a mosdóhoz közeli helyeket válasszunk, hogy minél gyorsabban elérjük vele a vécét. Ha a gép hátsó részében is van mosdó, akkor inkább oda foglaljunk: sokszor ott kevesebb az utas, gyorsabban sorra kerülhetünk a vécén.

Gyerekmenü

Fotó: Shutterstock

Ma már sok repülőtársaságnál ki lehet választani gyerekmenüt a jegyfoglaláskor. Az Emiratesnél például minden 2-12 éves kor közötti gyerekutasnak olyan ételeket kínálnak, amelyek nagy kedvencek, a legkisebbek pedig bio bébiételeket ehetnek. Köztes étkezések gyanánt mindig legyen nálunk olyan ropogtatni való, amivel lehet kicsit matatni: kis zacskóban külön-külön tehetünk kekszet, pattogatott kukoricát, mazsolát, granolát, szeletelt almát vagy répát.

Transzfert otthonról

Még egy rövid repülőút után is jól jön, ha nem kell végigállnunk a taxira várók sorát. Ha jót akarunk magunknak és a gyerekünknek, akkor már otthonról szervezzünk egy reptéri transzfert magunknak, különösen, ha gyerekülésre is szükségünk van.

Kényelem

Ahogy nekünk, felnőtteknek, a gyerekeknek is az a legfontosabb, hogy a lehető legkényelmesebben utazzanak, a legjobb a leggings vagy a tréningnadrág, melegben egy lenge nadrág, adjunk a kicsire puha fehérneműt és kizárólag pamutruhákba öltöztessük. Ha a gyerek elég nagy ahhoz, hogy vigyen saját kézi poggyászt, akár egy pici hátizsákot, akkor abba pakoljon be magának pár játékot, plüsst vagy a kedvenc párnáját, valamit, ami az otthoni kényelemre és biztonságra emlékezteti.

A beszállás előtti teendők:

  • Magyarázzuk el részletesen a kicsinek, hogy pontosan mi fog történni, és miért történik. A sok őr, katona látványa és az, hogy a biztonsági kapun egyedül kell átmennie, megijesztheti a gyerekeket, ha felkészítjük erre, akkor nem éri meglepetésként a sok macera.
  • Vigyünk vagy kérjünk kölcsön esernyő-babakocsit, amit kicsire össze lehet hajtani, és feladhatjuk a repülőre beszálláskor kézi poggyászként, landolás után pedig rögtön kézbe is kapjuk.
  • A repülőtéri várakozás alatt kerüljük a magas cukortartalmú nassolnivalókat, helyette adjunk a gyerekeknek magas fehérjetartalmú ételeket (például csirkehúsos szendvicset, humuszt friss zöldségekkel, joghurtot). Ha gyorsan ingadozik (hirtelen felszökik, majd leesik) a vércukra, akkor az a hangulatára is hathat – negatívan.
  • A repülés előtti órában itassuk sok folyadékkal a kicsiket, és repülés közben is legyen kézközelben a kulacsa, hogy felszálláskor és leszálláskor kortyolhassanak belőle, ha bedugulna a fülük. A sok folyadék a jetlag tüneteit is csökkenti.
  • Tapasztaljuk ki, hogy mi a jobb a gyerekünknek: a korai boarding jobb, vagy az a kényelmesebb, ha utolsóként szállunk be és az utolsó pillanatig hagyjuk rohangálni a terminálban.
AMI MÉG ÉRDEKELHET