Ezekkel a trükkökkel biztosan jól alszol majd a következő repülőutadon

nő alszik a repülőn

Minél kipihentebben érkezünk úti célunkra, annál nagyobb eséllyel fogjuk élvezni a vakációt – csakhogy a hosszú repülőutak hírhedten megnehezítik az elalvást. A turbulencia, a beszűrődő zajok vagy épp a körülöttünk ülők közelsége mind-mind szinte lehetetlenné teszik, hogy lehunyjuk a szemünk. Most mutatunk néhány jól bevált praktikát a nyugodt repülős alvás érdekében.


Fotó: Shutterstock

Illusztráció

A nulladik lépés persze az lenne, hogy kipihenten szálljunk fel a repülőre, azonban ez az utazásra való izgatott készülés vagy a gép éjszakai indulása miatt sokszor lehetetlen. Ilyenkor különösen fontos, hogy a fedélzetre vigyünk magunkkal egy alvós „elsősegély-dobozt.” Ebbe mindenképp készítsünk füldugót és szemmaszkot – minél kevesebb külső inger jut el hozzánk, annál könnyebben szenderedünk majd el. Plusz pont, ha valamilyen relaxáló illóolaj is van nálunk, a levendulaolaj például kifejezetten jó erre a célra.


Nagyon fontos, hogy arra is odafigyeljünk, mit viszünk be ilyenkor a szervezetünkbe.

Próbáljunk meg ellenállni a kísértésnek, amit a fedélzeti kávézás vagy teázás okoz – élénkítő hatásuk mellett még ki is szárítanak, a dehidratáció pedig egyrészt még fáradtabbá tesz, másrészt rossz hangulatot és fejfájást okozhat, tovább nehezítve az elalvást. Válasszunk helyettük valami hidratálót, például ásványvizet vagy gyógyteát.

Figyeljünk oda a kényelmes öltözködésre is: nem biztos, hogy segít, ha szűk ruhában szállunk fel a gépre.

Válasszunk inkább puhább anyagból készült, lazább szabású darabokat, és „lefekvés” előtt nyugodtan cseréljük le a cipőnket egy meleg zoknira. Ha ezt kombináljuk a szemmaszkkal, füldugóval, egy utazós párnával és esetleg egy takaróval, azzal a saját ágyunkhoz nagyon hasonló környezetbe helyezzük magunkat. Hosszabb repülőutakon ezt bátran kiegészíthetjük a szokásos lefekvés előtti rutinunk egyszerűsített változatával – már az is rengeteget segíthet, ha nem marad el az „esti” fogmosás.

Apropó, hosszabb repülőutak: mielőtt elszundítanánk, gondoljuk át, milyen időzónába érkezünk majd meg. Ha nagy az eltérés (például ha Magyarországról Kanadába vagy Nepálba utazunk), mindenképp vegyük figyelembe, hány óra lesz landoláskor a desztinációnkon – sokat segít, ha már előre átállítjuk az óránkat az adott időzónára. Ha már előre megpróbáljuk eszerint belőni az étkezéseink és pihenésünk időpontját, akkor nagy eséllyel kipihenten érkezünk szállunk majd le a gépünkről.

AMI MÉG ÉRDEKELHET