A szakértő elárulta: rendkívül fontos, hogy felszálláskor ne legyen lehúzva a napellenző

Kulcsfontosságú mozzanat, hogy ezt ellenőrizzék, mielőtt a gépünk a magasba emelkedik.

egy repülőgép felszállás közben

A Virgin Australia személyzetének egy tagja a közösségi médián keresztül lerántotta a leplet néhány, a repüléssel kapcsolatos mítoszról – többek között arról is, hogy miért nem jó ötlet lehúzni a napellenzőt felszállás előtt.

Egy légiutas-kísérő a közösségi médián keresztül próbál meg lerombolni néhány gyakori mítoszt a légiközlekedéssel kapcsolatban. Brodie Capron, aki a TikTok-on osztja meg meglátásait, videóiban válaszol az utazók leggyakoribb kérdéseire.

Capron is tisztában van vele, hogy sok utazó úgy véli, hogy a repülőgépeken csak palackozott vizet szabad inni, mivel az a hír járja, hogy a szűrőket nagyon ritkán tisztítják. Ő azonban biztosította az utasokat: a szűrt csapvíz a saját légitársaságánál, a Virgin Australia járatain teljesen biztonságos és tiszta.

www.tiktok.com

Anything else you want to know? ✈️ #fyp #flightattendant #cabincrew #crewlife #aviation #traveltiktok

Kitért arra is, hogy a légiutas-kísérők miért húzzák fel a redőnyöket felszállás közben. A közhiedelemmel ellentétben nem azért, hogy az utasok élvezhessék a kilátást, hanem azért, hogy lássák a hajtóműveket.

A légiutas-kísérőknek ugyanis nem igazán van lehetőségük kinézni az ablakokon, miközben a gép a magasba emelkedik, így az utasokra hárul a feladat, hogy jelezzék a személyzetnek, ha valami problémát észlelnek.

A világ két legnagyobb repülőgépgyártója, a Boeing és az Airbusjelentései szerint egyébként fel- és leszállás közben statisztikailag sokkal nagyobb az esélye annak, hogy a repülőnk valamilyen balesetet szenved. Éppen emiatt elengedhetetlen, hogy ilyenkor teljesen tisztában legyünk azzal, mi történik körülöttünk. Ha nem látunk ki az ablakon, vagy alszunk egy esetleges vészhelyzet kialakulása közben, akkor sajnos sokkal tovább tarthat, mire felmérjük a helyzetünket és megfelelően reagálunk.

Fotó: xx liu/Unsplash

Capron végezetül azt a téves hiedelmet is megcáfolta, miszerint a repülőgépek vécéiből származó hulladékot egyszerűen a levegőbe dobnák. Azt mondta: természetesen szó sincs ilyesmiről, ehelyett egy szennyvíztartályba kerül, amit minden leszállás után kiürítenek. Ettől még viszont nem feltétlenül lélegezhetünk fel: bár a fürdőszobák belsejét rendszeresen takarítják, ugyanez az ajtókilincsekről már nem mondható el. Ennek az eredménye több kutatásban is tetten érhető – legutóbb, 2023 októberében egy riporter, Andrea Sachs gyűjtött mintákat a fedélzet minden pontjáról. Az akkori adatok alapján az összes megérinthető felület közül a mosdóajtón található kilincs volt a legszennyezettebb.

AMI MÉG ÉRDEKELHET