A légiutas-kísérők szerint ez az 5 legpiszkosabb hely egy repülőgépen

A cikk után minden repülőúton lesz nálunk kézfertőtlenítő.

repülő a levegőben

Mindennap átlagosan 100000 repülő száll fel világszerte – ezek a járatok naponta körülbelül 6 millió utast szállítanak. A gépek rövid pihenő után megint gyorsan útnak kell, hogy induljanak, és bár az elhivatott takarítószemélyzet mindent megtesz annak érdekében, hogy a fedélzetet tisztán adják át a következő utasoknak, gyakran előfordul, hogy bizonyos felületekre nem marad idő. Mutatjuk azt az 5 helyet, amit a légiutas-kísérők szerint inkább ne nagyon érintsünk meg.

Biztonsági utasítások

Fotó: Shutterstock

Illusztráció

A légiutas-kísérők szerint a repülőgép egyik legszennyezettebb pontja az ülészsebben található brosúra, amin a biztonsági utasítások szerepelnek. Ennek az oka egész egyszerű: a nyomtatvány annyira eldugott helyen van, hogy a pörgős takarítás közben szinte soha nem törlik le. Tehát, miután elolvastuk, mi a teendő vészhelyzet esetén, mindenképp használjunk kézfertőtlenítőt – és töröljük át a brosúrát is, ezzel megóvva az utánunk következő utasokat.

Kézipoggyász-tartók

Fotó: Shutterstock

Illusztráció

A Travel+Leisure szerint a fej feletti rekeszeket szintén nagyon ritkán tisztítják, pedig pakolás közben rengetegen megérintik őket. Bár szinte lehetetlen elkerülni, hogy hozzáérjünk, ha van nálunk fertőtlenítő hatású törlőkendő, fogjuk meg azon keresztül a tároló ajtaját.

Lehajtható asztalok

Fotó: Shutterstock

Illusztráció

Az utasok általában tudják, hogy a repülőgépek tele vannak szennyeződéssel, de a légiutas-kísérők szerint azzal sokan nincsenek tisztában, hogy a lehajtható asztalok mennyire, de mennyire koszosak. Evés előtt feltétlenül töröljük le őket jól, mert a reptéri takarítás szinte sosem elég alapos – ennek köszönhetően rengeteg baktérium található az amúgy evésre szolgáló felületen.

Üléshuzatok

Fotó: Unsplash

Illlusztráció

Az üléshuzatokat csak akkor tisztítják vagy cserélik ki, ha valamilyen durva szennyeződés éri őket, és ezt valaki bejelenti. Ez több szempontból is kérdéses. Egyrészt nem minden ilyen szennyeződésről számolnak be az utasok, másrészt sokszor a menetrend élvez prioritást – a koszos huzatokat általában nem cserélik ki, ha ez nagyobb késést okozna. Emiatt érdemes lehet saját eldobható vagy többször felhasználható üléshuzattal készülnünk a következő utunkra.

Kilincsek

Fotó: Shutterstock

Illusztráció

Bár a fürdőszobák belsejét rendszeresen takarítják, ugyanez az ajtókilincsekről már nem mondható el. Ennek az eredménye több kutatásban is tetten érhető – legutóbb, 2023 októberében egy riporter, Andrea Sachs gyűjtött mintákat a fedélzet minden pontjáról. Az akkori adatok alapján az összes megérinthető felület közül a mosdóajtón található kilincs volt a legszennyezettebb.

AMI MÉG ÉRDEKELHET