Dunajské potulky: Nemecko a Rakúsko

Z Čierneho lesa až do Čierneho mora, z Nemecka až na Ukrajinu. Taká je trasa Dunaja, po Volge druhej najdlhšej rieky Starého kontinentu. Európsky veľtok sa však môže popýšiť aj svetovým prvenstvom, keďže na svojej „ceste" nazrie do desiatich krajín a jeho povodie zahŕňa ďalších desať štátov.

Foto: Getty Images Hungary

Bývalá severná pohraničná rieka Rímskej ríše spájala celé tisícročia národy, náboženstvá a rôzne kultúry. S istou dávkou zveličenia by sa dalo povedať, že história strednej Európy sa písala na jej brehoch. Pozdĺž Dunaja dodnes stoja pamätníci dávnych čias: majestátne kaštiele, paláce, hrady či kláštory. Pre súčasníkov sa však Dunaj nespája len s bohatou históriou, je tiež miestom relaxu a vodných športov. Pozrime sa teda bližšie na to, čo nám ponúka rieka, ktorá oficiálne pramení v zámockej studni v nemeckom meste Donaueschingen. Studňa zámockého parku je totiž považovaná za oficiálny prameň Dunaja od návštevy rímskeho cisára Tiberia.

Nemecko - na dvoch kolesách

Foto: 123rf

Cez nemecké mesto Passau prechádza 592 km cyklotrasa pozdĺž brehov Dunaja.

Celosvetovo populárna cyklotrasa z Passau do Viedne je len jednou z možností, ako spoznať druhú najväčšiu rieku Európy na dvoch kolesách. Nemenej atraktívna je aj cyklotrasa dlhá 592 kilometrov, vedúca popri nemeckých brehoch rieky.

V Donaueschingene je Dunaj, najdôležitejšia rieka Európy, iba väčším potokom, ktorý sa medzi Immendingenom a Möhringenom takpovediac stratí zo svojho koryta. Jeho voda zmizne v trhlinách zeme a opäť sa objaví o kúsok ďalej. Na brehoch sa striedajú opátstva (napr. Beuron a Obermarchtal) a kaštiele (napr. Wildenstein a Sigmaringen). Prvým väčším mestom asfaltovej cyklocesty je Ulm, ležiaci na hranici Bádensko-Württemberska a Bavorska. Jeho vznik sa datuje do 9. storočia. Aj spomínané Bavorsko sa môže pochváliť množstvom úchvatných historických pamiatok. Určite by ste nemali vynechať barokové a renesančné budovy v Günzburgu, Dillingene, Höchstädte, Neuburgu a Vohburgu. Jedinečným prírodným úkazom je tiesňava medzi Weltenburgom a Kelheimom, kde sa oplatí zosadnúť z bicykla a nalodiť sa, keďže cyklotrasa na tomto úseku má skôr horský charakter. Stále širší Dunaj dosahuje najsevernejší bod pri Regensburgu, odtiaľ takmer až po Passau sa bicykluje „v tieni" bavorských lesov.

Regensburg – stredoveké pamiatky

www.youtube.com

Regensburg, Germany, Danube River 4k Highlights

„Najsevernejšie talianske mesto", „stredoveký zázrak" – také sú prívlastky Regensburgu, najzachovanejšieho stredovekého mesta v Nemecku. V jeho uliciach na každom kroku cítiť starobylú tradíciu. Obchody, hotely, apartmány, kaviarne a reštaurácie tvoria jednoliaty celok. Regensburg je jedným z mála miest, kde rozmach turizmu nevytlačil domácich z historického centra. Prechádzky úzkymi uličkami a nádhernou promenádou si zákonite podmania každého návštevníka. Perla Dunaja ukrýva skoro tisíc pamiatok. Stačí spomenúť najstarší kamenný most rieky, Dóm svätého Petra, jedinú gotickú katedrálu Bavorska, najstaršiu zachovanú radnicu v Nemecku či rodinný kaštieľ vojvodov Thurn und Taxis, ktorý vznikol prestavbou stredovekého opátstva. Spomínaná dynastia – ako prvá na kontinente – získala právo zaviesť poštové služby. Budova je dnes súčasťou Bavorského národného múzea.

Rakúsko - víno a výstavná záhrada

Foto: 123rf

V Rakúsku pretína Dunaj viacero historických regiónov – najznámejším je Wachau, ktorý je súčasťou Svetového dedičstva UNESCO. Za pozornosť však stoja aj historické či prírodné skvosty krajiny medzi Wachau a Viedňou alebo mestami Tulln a Wagram. Kvarteto známych vinárskych regiónov Wagram, Traisental, Kamp a Klosterneuburg je dostatočným dôvodom na to, aby ste tu strávili minimálne predĺžený víkend, spojený s ochutnávkou vína v malebných pivniciach. Bonusom je bohatá sieť cyklotrás a značených turistických chodníkov. Jeden z nich je súčasťou starodávnej Cesty svätého Jakuba. Pešo, na bicykli či autom treba zavítať aj do Klosterneuburského opátstva so známym verdunským oltárom či do stredovekého kaštieľa Traismauer, postaveného na základoch rímskej pevnosti. Medzi vychýrené zastávky patrí tiež Sitzenberský kaštieľ so štyrmi cibuľovitými vežami.

Celodenný rodinný program ponúka aj Garten Tulln, prvý ekologický záhradný svet, ktorý tvorí 70 rôznych záhrad s rozlohou 60 až 800 metrov štvorcových. V areáli nájdete anglickú, mestskú, zámockú, balkónovú, hubovú, bavorskú pivnú či terapeutickú záhradu, záhradu na popínavé rastliny alebo hortenzie, rastúci múr či biblickú záhradu. Najobľúbenejšou časťou Garten Tulln je chodník v korunách stromov v 30-metrovej výške, odkiaľ sa núka nádherný výhľad na okolie.

Po stopách Rimanov

Foto: 123rf

Pozostatky Carnuntum, hlavného mesta rímskej provincie Panónia, medzi Viedňou a Bratislavou.

Bývalé Carnuntum medzi Viedňou a Bratislavou patrilo v staroveku – ako hlavné mesto rímskej provincie Panónia – k skutočným európskym metropolám. Práve v tomto podunajskom meste bol v roku 193 vyhlásený za cisára miestodržiteľ provincie Septimius Severus. Počas jeho panovania prešiel tento staroveký skvost veľkým rozmachom a počet jeho obyvateľov dosiahol 50-tisíc. Svedčí o tom množstvo archeologických vykopávok a pozostatkov početných stavieb vojenskej a civilnej časti mesta. Pri návšteve najväčšej archeologickej lokality v Rakúsku si môžete vybrať z viacerých okruhov, dlhých niekoľko kilometrov. Trojdňová organizovaná prehliadka zahŕňa návštevu múzea Carnuntinum, amfiteátra v Bad Deutsch-Altenburgu či historického centra mesta Hainburg s múzeom Kulturfabrik.

AMI MÉG ÉRDEKELHET