A szecesszió fővárosa: Riga

Csinos női szobrok, szfinxek és izgalmasan balti új stílus.

Fotó: Shutterstock

A szecesszió ugyan több művészeti ágban is maradandót hagyott maga után, de e stílus leginkább figyelemre méltó megtestesítői a gazdagon díszített, minden mástól eltérő épületek. A legnagyobb balti város, Riga nemcsak Lettország, de a szecessziós építészet fővárosa is. Rajongóknak kötelező!

Rigát 1201-ben alapították, és a 13. század végére tagja lett az Európa északi felén lévő legfontosabb kereskedőcéheket és -városokat tömörítő Hanza-szövetségnek. A balti kikötőváros második fénykorát a 19. század végén és a 20. század elején élte, amikor az ipar és a kereskedelem gyors fejlődésének köszönhetően két évtized alatt majdnem megduplázódott a lakossága, meghaladva az 500 ezer főt. Évente több száz új bérház, palota és székház épült – a legtöbb osztrák, német és finn hatásokat mutató, mégis a helyi hagyományokban gyökerező szecessziós stílusban. A korábbi irányzatokkal (már az elnevezésében is) szakító összművészeti stílust az építészetben az aszimmetrikus formavilág, a funkcionalitás és a gazdag, főként organikus mintákon alapuló külső díszítés jellemzi. A franciául art nouveau vagy németül Jugendtsil néven is ismert szecesszió lenyűgöző épületekkel gazdagítja Riga városképét, amely a legtöbb szecessziós épülettel rendelkező település a világon. A dekoratív építészet rajongói tehát a bőség zavarával küszködnek, de segítünk eligazodni, mit is érdemes felkeresni egy rigai szecessziótúra alkalmával.

Fotó: Shutterstock

1. Albert utca

Gazdagon díszített épületek sorakoznak egymás után Riga „szecessziós utcájában”. Itt található a JugendstilMúzeum is.

2. Óváros

A legtöbb szecessziós épületet az Óvároson kívül húzták fel, de az art nouveau láz nyomokat hagyott a középkori városrészben is.

3. Miss Riga

A női szobrokkal díszített épület a rigaiak kedvence, az egyik dombormű még becenevet is kapott.

Fotó: Drive

4. Lett rádió épülete

A monumentális irányzat, a neoklasszikus art nouveau egyik impozáns képviselője.

5. Tērbatas utca

Vibráló belvárosi környék és igazi építészeti csemege, ahol a szecessziós épületek a korábbi stílusok közé vegyülnek.

6. Brīvības sugárút

A várost átszelő fő útvonal, amelyet több szakaszon is szecessziós paloták szegélyeznek.

7. Mežaparks villanegyed

Több mint 100 villa épült a múlt század elején kialakított kertvárosban, többnyire szecessziós stílusban.

AMI MÉG ÉRDEKELHET