A legromantikusabb város: Opatija

Nemcsak tenger, hanem stílus és történelem is.

Fotó: Shutterstock

A bájos Opatija a horvát tengerpart egyik ékköve. Gazdag történelmének köszönhetően a város lenyűgöző műemlékekkel, gyönyörű parkokkal és csodálatos szállodákkal várja a látogatókat.

A város történelme valamikor 1400 körül kezdődött, amikor a bencések apátságot alapítottak itt. A város horvát és olasz neve (Opatija, ill. Abbazia) is erre az apátságra utal. A magyar nyelvterületen az olasz verzió terjedt el, ezért Opatija a korabeli iratokban és térképeken Abbázia néven található meg. A város hosszú ideig az Osztrák-Magyar Monarchia része volt, fénykorában gyakran második Karlsbadként emlegették.

​Különleges klíma

Fotó: Shutterstock

Az egykori halászfalu nyugodt élete akkor pezsdült fel, amikor egy fiumei kereskedő, Iginio Scarpa 1845-ben egy villát épített itt, köré pedig egy szubtropikus jellegű parkot telepített. Opatija, azaz Abbázia iránt egyre nőtt az érdeklődés, különleges klímájának köszönhetően már 1889-ben gyógyhelynek nyilvánították. A Monarchia minden részéből érkeztek ide a gyógyulni vágyó arisztokraták. Innen pedig már csak egy lépés volt, hogy ne csak nyaraló-, hanem telelőhely legyen belőle. Sorra épültek a gyönyörű főúri paloták és a pazar szállodák, még Ferenc József császár is gyakran a kellemes klímájú Opatijában töltötte a teleket a hideg Bécs helyett. A Monarchia felbomlását követően csökkent a népszerűsége, és a fürdőváros elvesztette idegenforgalmi vezető szerepét a térségben. 1920-ban Olaszországhoz csatolták, majd 1947-től Jugoszláviához tartozott, végül 1991-ben a független Horvátország része lett.

Európa egyik legromantikusabb városa

Fotó: Shutterstock

A Forbes magazin Opatiját 2021-ben Európa egyik legromantikusabb városává választotta, és a városban akár nyáron, akár télen sétálva mi magunk is meggyőződhetünk arról, hogy a döntésük helytálló volt. A 12 kilométer hosszú Lungomare sétány az Adria egyik legszebb parti sétánya. A promenádot Ferenc József építtette felesége, Sissi részére, de nevét már a császárról kapta.

​Békebeli hangulat

Fotó: Shutterstock

A sétány mentén találhatjuk a város legszebb épületeit. Kiváló kiindulási pont a tengermelléki szecessziós építészet egyik gyöngyszeme, a Hotel Mozart Opatija. Ez a rendkívül elegáns szálloda a város fénykorába repíti vissza a vendégeket, miközben a mai kornak megfelelő kényelmet nyújtja. Klasszikus stílusú bútorai a 19. és a 20. század fordulójának békebeli hangulatát idézik fel, a romantikát pedig csak fokozza, hogy remek kilátás nyílik innen Opatijára és az Učka-hegy alatti zöldövezetben található, gyönyörű villákra. A gazdag fiumei kereskedő, Iginio Scarpa által építtetett és a feleségéről elnevezett neoklasszicista Villa Angiolina körül egy egzotikus park terül el, amely a nagyközönség előtt is nyitva áll. A Lungomare mentén állították fel a Leány a sirállyal szobrot, amely Opatija szimbóluma lett.

A város felett található az Učka Nemzeti Park, amely természetvédelmi terület. Az Učka-hegyre vezető turistautak kényelmesek, 4-5 óra alatt feljuthatunk a hegytetőn lévő kőtoronyhoz, ahonnan belátható az egész Kvarner-öböl.

​Strandok minden korosztálynak

Fotó: Shutterstock

Opatija hosszú partszakasza számos remek stranddal büszkélkedhet. A homokos és betonos Slatina strand a gyerekes családok kedvence, ide ráadásul még a négylábú kedvenceket is beengedik. Az Angiolina park mellett található Lido strand különlegessége, hogy nyáron szabadtéri mozi is működik itt. Az Opatijához közeli Ičići település strandja szintén gyerekbarát, itt játszótér is várja a kicsiket, dél felé továbbhaladva, Lovranban pedig a fenyőerdők által szegélyezett Peharovo strandon mártózhatunk meg a tengerben.

AMI MÉG ÉRDEKELHET