Ropný zázrak na Kysuciach

Ropu na Kysuciach objavil podľa legendy pytliak Žúbor, keď naháňal lesnú zver. Iná legenda hovorí, že čiernu vodu sem chodia piť v noci čerti. Tak či onak, Korňanský ropný prameň ostáva európskym unikátom, vyhláseným v roku 1984 za prírodnú pamiatku. Navyše sa nachádza blízko českých a poľských hraníc, je tiež rajom pre hubárov a jeho okolie ponúka miesta, ktoré sa oplatí navštíviť.

Foto: Slovakia Travel


Čierne zlato?

Ropa v dedinke sa sústreďuje v malom jazierku, kde občas dochádza k výronom samozapaľujúceho sa metánu. Prirodzený povrchový výver ľahkej ropy obsahuje vysoké percentá olejov. Ropa je síce kvalitná, no vrty, ktoré tu podstúpili, nepotvrdili, že by sa ťažba oplatila. V minulosti ju využívali miestni na kúrenie, osvetľovanie príbytkov či mazanie vozov a topánok.

Ako sa sem dostať?

Foto: Obec Korňa

K prameňu je voľný prístup. Stačí zaparkovať auto v obci Korňa na malom parkovisku na začiatku obce. Ropný prameň leží cca 150 m od parkoviska a dostanete sa k nemu štrkovou cestou smerom na juh. Aby ho bolo vidieť už z diaľky, postavili nad ním drevenú trojuholníkovú konštrukciu, na ktorej vrchole sa hrdo týči slovenská vlajka.

7 divov obce Korňa

Na informačnej tabuli pri prameni sa dočítate, že prameň je piaty div Obce Korňa. Ak chcete navštíviť všetkých sedem divov, vydajte sa ich po jej okolí preskúmať. Prvým divom, ktorý udrie do očí hneď na začiatku obce, je funkčný veterný mlyn umiestnený v časti Skotňa. Keď sem pôjdete, určite ho vyskúšajte a nameľte si múku. Storočné lipy na Vígľaši sú druhým divom a objavíte ich, keď prejdete cez most smerom do lesa. Obec ich má dokonca vyobrazené vo svojom erbe. Cez osadu u Žilov pokračujte stále rovno hore, až kým sa dostanete do osady U Chajdov, odkiaľ je to už len kúsok ku tretiemu divu - hore Živčák. Dnes je to veľmi navštevované pútnické miesto Živčáková, kde sa v roku 1958 turzovskému hájnikovi zjavila Panna Mária. Cestou ďalej popri cintoríne sa dostanete k štvrtému divu - drevenému kostolíku. Zasvätený bol Božskému Srdcu Ježišovmu a základný kameň nového kostola bol posvätený Jánom Pavlom II., keď navštívil Slovensko. Piatym divom je spomínaný ropný prameň. Za šiesty div sa považuje drevená architektúra. S týmto divom sa stretnete v celej obci. Všade sú typické ľudové stavby, ktoré reprezentujú unikátnu kysuckú architektúru. Posledným divom sú ľudové tradície, ktoré si dokonale vychutnáte počas Vianoc. Ide o tzv. Hricov, ktorí boli koledníkmi a zvyčajne chodili spolu s betlehemcami. Bývali oblečení do kožušín, nosili masky, stužky a zvoncami robili hluk.

Čo ešte vidieť v okolí?

www.youtube.com

Video z obce Korňa

Ak vám ostal ešte nejaký čas, na výber je niekoľko rozhľadní - Mikovčákova rozhľadňa na Kamenitom alebo rozhľadňa Zarúbaná Kýčera. Za zastávku určite stoja obrovské kamenné gule v Megoňkách v Kokočove. Tento prírodný unikát gúľ rôznych veľkostí nebol dodnes archeológmi uspokojivo objasnený. V obci Staškov nájdete rodný dom Jozefa Krónera.

AMI MÉG ÉRDEKELHET