Ropogós félhold – a croissant

Franciaország jelképének tartják, ám valószínűleg osztrák találmány.

Fotó: Shutterstock

Bár eredete kissé legendás, és egyáltalán nem francia, a végeredményt tekintve nem túl megosztó ez a könnyű, vékony tésztájú péksütemény. Lehet klasszikus vajas, vagy minden földi jóval töltött, adott esetben egész biztosan életet tud menteni.

Liszt, élesztő, víz, vaj, cukor és egy csipetnyi só felhasználásával tésztát gyúrunk, majd két órán át kelni hagyjuk. Kinyújtjuk, ráhelyezünk egy szelet vajat, többször újra kinyújtjuk és összehajtjuk. Végül a kinyújtott tésztát háromszögekre vágjuk, ezeket félhold alakúvá tekerjük, megsütjük, és kész is a ropogós croissant. Vagy csak felkeresünk egy Slovnaft töltőállomást, hogy különösebb előkészületek nélkül is hozzájuthassunk ehhez a finomsághoz.

Bizonytalan eredet

Fotó: Shutterstock

Bár ez a könnyű, kívül ropogós, belül lágy péksütemény Franciaország egyik jelképe, mégsem ott, hanem valószínűleg Bécsben született. Az ottani pékek állítólag a törökök felett 1683-ban aratott győzelem után kezdtek félholdat formázni a tésztából. Függetlenül attól, hogy ez a történet igaz-e vagy sem, a péksütemény világszerte ismert francia megnevezése a crescent, azaz félhold szóból ered. Paradox módon az omlós kifliket is egy osztrák férfi tette népszerűvé francia földön. A croissant a bécsi August Zangnak köszönheti hírnevét, aki 1840 körül, nem egészen húsz évvel Bonaparte Napóleon halála után nyitott pékséget a párizsi Rue de Richelieu-n. Az Alexandre Dumas regényeiből is ismert bíborosról elnevezett utca előkelő helynek számított. A bécsi péksütemény egy csapásra sláger lett, és Zang szép kis vagyonra tett szert. Annyi pénzt keresett a croissant-nak köszönhetően, hogy később Die Presse néven elismert lapot alapított, 1888-ban bekövetkezett haláláig pedig egy bánya és egy bank is a birtokába került.

Édes és sós

A croissant fokozatosan a világ csaknem minden szegletébe eljutott. A kommunizmus bukása után a ropogós, leveles tésztából készült kifliket hazánkban is megismerhettük. A hagyományos „sima" croissant mellett a csokoládés, lekváros, vaníliakrémes, marcipános, mandulás és mazsolás változat is népszerűnek számít. A sonkával, sajttal, szárított paradicsommal töltött kiflik ugyancsak kedveltek. Míg a töltött félholdak eredetét homály fedi, addig a végeredmény manapság kizárólag a pékmesterek fantáziáján múlik.

Fotó: Shutterstock

A Slovnaft töltőállomások kínálatában 2015 óta szerepel a croissant. A klasszikus vajas verzió mellett nagyon finom a mogyorókrémmel töltött félhold is. Ezen a nyáron két hónap alatt több mint húszezer vevő kóstolta meg, ezzel a népszerűségi listán megelőzte az eddigi legkedveltebb péksüteményt, a juharszirupos, pekándiós párnát. A Fresh Corner gasztrokínálatában szerepel sajttal, sonkával és zöldséggel, illetve – vegetáriánus verzióban – sajttal és zöldséggel töltött croissant is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET