Rozhľadňa na Čiernej kope – „Čarnej hure“

V prípade, že plánujete navštíviť severovýchodnú časť našej krajiny, čarokrásne prostredie Šariša a hľadáte tip na príjemný nenáročný výlet v prírode pre celú rodinu, práve ste ho našli. Alebo navštívte Levočské vrchy zámerne práve kvôli tomuto miestu a jeho okoliu. Predstavujeme Rozhľadňu na Čiernej kope, alebo, slovami domácich: „na Čarnej hure“.

Foto: Eurovelo11


Rozhľadňa na Čiernej kope nie je klasická rozhľadňa takého toho vežovitého typu na ktoré sme väčšinou zvyknutí a ako sa javí z jej názvu. Je to skôr domček alebo altánok. Jedinečné oddychové miesto s výhľadom ponúka výhľad na celý horno-šarišský región: Branisko, Stráže, Čergov, aj časť regiónu Spiša – Pieniny.

Ako sa sem dostať?

Foto: Región Šariš

Po ľavej strane kostola sv. Martina v obci Krásna Lúka vedie smerovník na výstup na Čiernu kopu (1 180 m n. m.). Cestou sa môžete občerstviť vodou zo studničky pod lesom, kde vedie chodník po poľnej ceste s miernym stúpaním. Od studničky smerom ku rozhľadni treba však už rátať so strmším stúpaním.

Celková dĺžka trasy je 3,7 km počas ktorej zdoláte 462 výškových metrov, a odhadovaný čas na jej prejdenie je 1 hodina a 40 minút. Jej návšteva je vhodná pre všetky vekové kategórie, je preto skvelým cieľom pre rôzne generačné kombinácie výletníkov.

Zaparkujte priamo v obci Krásna Lúka pred kostolom sv. Martina, alebo pri lesnej ceste vedúcej k rozhľadni. Vzdialenejšie parkovisko nájdete aj pred Obecným úradom.

  • Pre lepšiu navigáciu: 49°11'16.7"N 20°47'12.8"E

Kam v okolí

Foto: Kúpele Vyšné Ružbachy

Navštíviť môžete napríklad kráter v obci Vyšné Ružbachy. Pre rozšírenie zbierky navštívených rozhľadní navštívte Rozhľadňu Lipany, nad obcou Kamenica rovnomenný Kamenický hrad a pri Starej Ľubovni zas Ľubovniansky hrad a skanzen.

Zaujímavosti o rozhľadni

Foto: Región Šariš

  • Bola postavená miestnymi dobrovoľníkmi v roku 2012
  • Pohľady na široké okolie si vychutnáte z visutej lávky pomocou ďalekohľadu, ktorý ponúka až 25 násobné zväčšenie
  • V tesnej blízkosti sa nachádza piecka s altánkom, kde môžete opekať
  • Na tomto mieste často organizujú duchovné výlety, farské akcie a raz do roka aj púť
AMI MÉG ÉRDEKELHET