Transylvánske soľné kúpele

Októbrová atmosféra sa hlavne počas Halloweenu spája so strašidlami a rôznymi strašidelnými príbehmi. Či už na ne veríte alebo nie, každý z nás určite pozná niekoľko takýchto strašidelných povier. Jedna z najznámejších je o Draculovi. Povesť o ňom a o jeho strašidelnom hrade v Transylvánii pozná každý, no Transylvánia skrýva aj iné poklady. Krvavé kúpele ako Dracula tam nezažijete, ale soľné kúpele v meste Turda stoja za návštevu.

Foto: Salina Turda

Transylvánske mesto Turda bolo známe ťažbou soli už od stredoveku a banícka činnosť tam trvala až do začiatku 20. storočia. Po zatvorení soľných baní v roku 1932 veľká časť miestneho obyvateľstva zostala nezamestnaná a soľné lomy zostali prázdne. Priestory neskoršie opäť ožili vďaka turistom, ktorých dodnes lákajú bahnivé kúpele. V kúpeľoch Salina Turda môžete vstúpiť do soľnej bane, ktorá sa sama označuje ako najpozoruhodnejší podzemný útvar na svete.

V hlbinách Transylvánie

Foto: Pixabay

Po tom, čo sa vyparilo more, ktoré kedysi pokrývalo celý región, sa v tomto regióne milióny rokov ukladala soľ. Ľudia ťažili hlboko, aby získali prístup k soli, a vytvorili soľnú baňu Turda - rozsiahly podzemný komplex, ktorý siaha približne 120 m dole do hlbín Transylvánie. Soľ zo soľnej bane Turda by dokonca mohla pokryť potrebu soli pre celú planétu na 60 rokov.

Rozvoj wellness turizmu

Foto: Pexels

Rekonštrukcie soľných lomov v roku 2009 boli financované Európskou úniou a viedli k rozvoju wellness turizmu v tejto oblasti. Soľnú baňu a kúpele ročne navštívi viac ako 680 000 návštevníkov. S podzemným zábavným parkom, didaktickým bazénom, vonkajšími slanými jazerami a niekoľkými wellness procedúrami sú kúpele vychýrenou turistickou, ale aj relaxačnou destináciou. Turisti prichádzajú z celého sveta, aby využili slané vody, ale aj wellness rituály vykonávané miestnymi obyvateľmi.

Bahenná príprava na mrazivú zimu

Foto: Ananie Hiriscau Photography / Salina Turda

V lete sa ľudia v meste Turda môžu kúpať v lomoch plných vody alebo sa kúpať v bahenných podložiach, ktoré obklopujú mesto. Ošetrenie ílom sa používa na zmiernenie účinkov degeneratívnych reumatických stavov, hlavne v rámci prípravy na mrazivú zimu. Skupiny mladších aj starších ľudí si blato natierajú na celé telo a ženy sa tiež takzvane "sádrujú" na zemi, pretože ich blatistá koža schne počas opaľovania pod horúcim slnkom.

Sebavedomie a sebaláska je niečo, čo sa treba naučiť a ktoré treba oslavovať. Pre mnohých, obzvlášť mladých dospelých, je ich vzťah k telu negatívny a tento obraz je poháňaný sociálnymi sieťami. Tu, na bahniskách, môže každý byť slobodný a užívať si prítomnú chvíľu. Zdravá dávka slanej vody a upokojujúce bahenné kúpele sú v Turde doslova balzamom na dušu.

Príďte sa presvedčiť. Turda leží asi 6 hodín jazdy autom od juhovýchodných hraníc Slovenska a po ceste nájdete občerstvenie vo Fresh Corneroch na čerpacích staniciach MOL v Maďarsku, ako aj v Rumunsku.

Foto: Salina Turda

AMI MÉG ÉRDEKELHET