A Ryanair vezetője elmagyarázta a poggyászdíjak valódi okát

Szerinte szó sincs nyerészkedésről.

egy ryanair repülő a levegőben

Az egyik legismertebb fapados légitársaság a rendkívül kedvező jegyárai mellett a különféle extra díjakról és egyéb kényelmetlenségekről is híres. Gyakran kritizálják őket a megengedett poggyászmennyiség miatt – vezérigazgatójuk most elmondta, valójában miért van szükség a szabályra.

A repülőjegyünk ára nagyon gyorsan megnövekedhet, ha a Ryanairnél ülésválasztásban vagy extra poggyászokban gondolkodunk, mert a légitársaság kiegészítő díjakat számít fel ezekért a szolgáltatásokért. Michael O'Leary, a Ryanair csoport vezérigazgatója azonban nemrég kifejtette, hogy a légitársaságnak egyáltalán nem célja, hogy az extra kézipoggyászokért fizetendő díjak bevezetésével az utasokon nyerészkedjen.

Fotó: Shutterstock

Jelenleg a Ryanairrel utazók egy meglehetősen kicsi, legfeljebb 40x20x25 cm méretű kézitáskát, hátizsákot vagy laptoptáskát vihetnek fel ingyenesen a fedélzetre. Ha viszont ezzel nem elégednének meg, két opciójuk van: vagy fizetnek egy 6 és 36 euró között mozgó összeget az elsőbbségi foglalásért – ami magában foglalja egy második kézipoggyász árát is –, esetleg készülhetünk egy külön feladott bőrönddel. Ennek az ára 10 kilogrammos súlynál 12-36 euró között van, a 20 kilós bőröndért viszont már 19-60 eurót is elkérhetnek.

Ahogy az Express is megírta, O'Leary nemrégiben kifejtette, hogy a második táska díját nem azért vezették be, hogy extra bevételt termeljenek a vállalatnak,

szerinte a pluszköltségnek az a célja, hogy az ügyfelek kétszer is meggondolják, mennyi csomagot visznek magukkal az útra.

A Ryanair vezetője a félreértések elkerülése miatt egységes szabályzást sürget a kézipoggyászok méretére vonatkozóan egész Európában. Szerinte erre elsősorban azért van szükség, mert jelenleg semelyik repülőtér sem képes arra, hogy megfelelően kezelje az irreálisan nagy csomagmennyiséget, amivel dolgoznia kell.

Fotó: Nastya Dulhiier/Unsplash

O'Leary szerint az A4E (vagyis Airlines for Europe) nevű szervezet, ami olyan jelentős légitársaságokat képvisel, mint az Aegean, az Air France-KLM, az easyJet, a Lufthansa vagy a Ryanair, támogatja ezt a javaslatot. Így fogalmazott:

„Az A4E csoporthoz tartozó összes európai légitársaság azt mondta, hogy összefognak, és közösen határozzák majd meg a kézipoggyászok méretét. Nekünk, mint iparágnak sokkal egyértelműbb iránymutatásra van szükségünk, mert az utasok sajnos hajlamosak összezavarodni. Mindannyiunknak ugyanazokat a méreteket kellene alkalmaznunk."

AMI MÉG ÉRDEKELHET