TGV Eurostar – Superhviezda európskych železníc

Foto: Eurostar

Vysokorýchlostné vlaky spôsobili revolúciu v cestovaní: vzdialené destinácie, ktoré si vyžadovali cesty cez noc, sa stali dostupnými v priebehu niekoľkých hodín.

(Takmer) všetky TGV vedú do Paríža

Foto: SNCF Voyageurs

Prvé vysokorýchlostné vlaky TGV (vlak, po francúzsky Train à Grande Vitesse) vyrobila spoločnosť Alstom a prvýkrát sa rozbehli v roku 1981 po Francúzsku, medzi Parížom a Lyonom. Z hľadiska siete vysokorýchlostných železníc na našom kontinente je Francúzsko jednoducho neprekonateľné. Sieť zameraná na Paríž bola rozšírená tak, aby spájala veľké mestá Francúzska (Marseille, Lille, Bordeaux, Strasbourg, Rennes a Montpellier) a susedných krajín kombináciou vysokorýchlostných a konvenčných tratí.

Sieť TGV vo Francúzsku prepraví ročne okolo 110 miliónov cestujúcich. Železničná spoločnosť Eurostar bola založená v roku 1994 s cieľom spojiť Francúzsko a Belgicko so Spojeným kráľovstvom cez tunel pod Lamanšským prielivom. Prvé vlaky Eurostar a Thalys vyrazili v roku 1994 a 1996. Odvtedy tunelom pod Lamanšským prielivom prepravili milióny cestujúcich medzi Londýnom, Parížom, Bruselom, Amsterdamom a Kolínom nad Rýnom.

Ako rýchle sú vlaky?

Foto: Unsplash / Free Nomad

Nie nadarmo sa im hovorí vysokorýchlostné vlaky. Môžu dosiahnuť maximálnu rýchlosť 320 kilometrov za hodinu na vysokorýchlostných tratiach. Prechádzanie tunelom pod Lamanšským prielivom je o niečo pomalšie, 160 kilometrov za hodinu. TGV vlaky robia cestovanie jednoduchším, udržateľnejším a príjemnejším pre každého. Spojenie z Paríža do Bruselu je v skutočnosti tak vyťažené, že letecké spoločnosti prispôsobili svoje stratégie k železničnej doprave.

Thalys sa teraz volá Eurostar

Foto: Eurostar

Od októbra 2023 sa známe červené TGV vlaky Thalys spájajúce Paríž s Bruselom, Amsterdamom a Kolínom nad Rýnom volajú Eurostar. Eurostar a Thalys spojili svoje sily pod značkou Eurostar, čím odštartovali novú éru medzinárodného cestovania vlakom. Vznikla jedna železničná sieť spájajúca Francúzsko, Belgicko, Holandsko, Nemecko a Spojené kráľovstvo na vysokorýchlostných priamych a nepriamych trasách.

Najrýchlejšie cestovné časy

Paríž – Brusel: 1 h 22 m

Paríž – Londýn: 2 h 16 m

Paríž – Amsterdam: 3 h 20 m

Paríž – Kolín nad Rýnom: 3 h 20 m

Londýn – Lille: 1 h 22 m

Londýn – Brusel: 1 h 53 m

Londýn – Amsterdam: 3 h 52 m

Brusel – Amsterdam: 1 h 53 m

Foto: Eurostar

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET