Saint-Tropez, Franciaország gyöngyszeme

Meg persze a csendőröké.

Fotó: Shutterstock

A francia Riviérán egy tengerbe nyúló félsziget partján található Saint-Tropez már több mint száz éve legendás üdülőhely azok körében, akik nyaralás közben is luxusra és könnyed eleganciára vágynak. A kék ezer árnyalatában pompázó Földközi-tenger, a rengeteg történelmi és művészeti látnivaló és persze az itt pihenő nemzetközi sztárok sokasága különleges hangulatot ad a városnak, mely a világ minden pontjáról vonzza a turistákat.

Saint-Tropez kétségtelenül Franciaország egyik legszebb helye, ahol homokos partok, napsütés, kristálytiszta tenger és vidám mediterrán hangulat várja a nyaralókat. A festői tengerparti sáv, a Côte d’Azur – azaz Azúr-part –, nevét a Földközi-tenger mély égszínkék árnyalatáról kapta. Egy Saint-Tropez-i nyaralásról mindenkinek a luxus jut az eszébe, azonban az ötcsillagos szállodák, a privát strandok és a csúcskategóriás éttermek olyan természetességgel simulnak bele a város hétköznapi életébe, ahogy sehol máshol a világon.

Saint-Tropez óvárosa

Az egykori halászfalu a Marseille-i Szent Viktor apátságtól kapta a nevét még a 11. században, amikor egy kápolnát építettek itt, amelyet San Torpes-nak neveztek el. A La Pouche néven ismert óváros a régi világ varázsát idézi, a pasztellszínű házaival ez Saint-Tropez legszebb része. A Vieux Port kikötővel határos terület a város történelmi központja, ma kávézós teraszok, butikokkal teli sétálóutcák, valamint hagyományos szabadtéri piacok találhatók itt. A városrész ékessége a 18. században olasz barokk stílusban épült, harangtornyos Notre-Dame de l'Assomption templom.

Fotó: Shutterstock

Óváros

A fellegvár

A város felett magasodó fellegvár, a Citadelle de Saint-Tropez a 16. században épült. Az erőd egyik terén található a tengerészeti múzeum, azaz a Musée d’Histoire Maritime, amelyet a fellegvár egykori tömlöcében rendeztek be. A múzeum bástyáiról csodálatos kilátás nyílik az öbölre és a háttérben látható Massif des Maures hegyre.

Fotó: Shutterstock

Pillangómúzeum

A Maison des Papillons múzeum gyűjteménye több mint 35 ezer kiállítási tárgyból áll. A kiállítás érdekessége, hogy a lepkéket természetes környezetükben mutatja be, érzékeltetve színgazdagságukat és álcázási technikájukat. Ritka, egzotikus, valamint már kihalt fajok is megtekinthetők itt.

Pampelonne strand

Pampelonne a francia tengerpartok királynője, ahol finom, fehér homok és türkizkék, csillogó tenger várja a pihenni vágyókat. A több mint öt kilométer hosszú strand valójában a közeli Ramatuelle faluhoz tartozik, egy gyönyörű, védett öbölben található. A művészek körében már a 19. században népszerűvé vált. Mivel hegyek veszik körül, szinte soha nincs nagy szél. A minőségi szolgáltatásokat nyújtó strand idilli feltételeket kínál a pihenéshez, a fürdéshez és a vízi sportokhoz is.

Fotó: Shutterstock

Louis de Funès, a leghíresebb francia csendőr

Az 1960-as években itt forgatott francia komédiának köszönhetően Saint-Tropez-ről mindenkinek a legendás csendőr, Lütyő (Ludovic Cruchot) őrmester, és megformálója, Louis de Funès jut az eszébe. Funès bronzszobrot is kapott, amely a Csendőrség Múzeumában van kiállítva. Az épületben egyébként 1789 és 2003 között valóban a helyi csendőrség működött. A látogatók megismerkedhetnek a Saint-Tropez-i csendőrség történetével, megnézhetik Gerber (azaz Gabaj) csendőrfőnök rekonstruált irodáját, de a forgatásról fotók, feljegyzések, naplók is vannak kiállítva.

www.youtube.com

Csendőr és a csendőrlányok (Louis De funes)
AMI MÉG ÉRDEKELHET