Innen jött a Terminátor

Testépítőből színész, majd kormányzó Kaliforniában. De honnan érkezett Arnold Schwarzenegger?

Fotó: Albert Busek, Instagram

Schwarzenegger ausztriai szülőháza Graz közelében a helyiek és a turisták kedvence. Vajon milyen körülmények közül érkezett a világ leghíresebb testépítője és a Terminátor megszemélyesítője? Nézünk körül a házban, ahol Alfie felnőtt!

Arnold Schwarzeneggert ma szinte a világ összes embere ismeri, olyan nagysikerű filmekben szerepelt élete során, mint a Terminátor-széria, a Conan, a barbár vagy éppen a Feláldozhatók-sorozat. Arról viszont sokkal kevesebb információnk van, hogy honnan indult..

A hely, ahol minden elkezdődött

Schwarzenegger egy délkelet-ausztriai stájer mezővárosban, Thalban született 1947-ben. A városka Graz közelében fekszik, lakossága pedig kevéssel 2000 fő felett van. Thal környezete is lenyűgöző, ám nevét mégis egy elképesztő látványossággal, a 2011-ben alapított Arnold Schwarzenegger Múzeummal írta be örökre a turisták itineráriumába.

Sőt, Thalban, a helyi tó partján még azt a csónakot is megtekinthetjük, amelyben a színész megkérte felesége kezét.

De nemcsak Thal emlékezik meg a testépítő-színészről, hanem a közeli nagyváros, Graz is, hiszen Schwarzenegger több szállal is kötődik a városhoz. Ide járt először edzőterembe, és a grazi moziban látta először későbbi nagy, testépítő példaképeit is – így a graziak úgy döntöttek, hogy róla nevezik el a városi sportcsarnokot.

Arnie múzeuma

Fotó: Instagram

Arnold Schwarzenegger 1966-ban hagyta el a városkát, hogy meghódítsa a világot, ám a lakók nem felejtették el őt. Már a 2000-es években szerveztek több kiállítást Thalban, amelyeken a világ egyik leghíresebb osztrák emberének relikviáit egy helyre gyűjtötték, végül 2007-ben Arnold Schwarzenegger egyik látogatása kapcsán fogalmazódott meg az ötlet, hogy az egykori szülőházban alakítsanak ki múzeumot. A kiállítótér kapuit 2011-ben, a színész 69. születésnapján nyitották meg, ez év októberében pedig egy gigantikus szobor is helyet kapott a ház előtt.

A múzeumban tematikus szobákban elhelyezett megannyi relikvián keresztül ismerkedhetünk meg a legendás színésszel a kezdetektől a popkulturális ikonná válásáig.

A múzeum honlapját felkeresve tájékozódhatsz a látogatási lehetőségekről.

AMI MÉG ÉRDEKELHET