Segítség, kullaaaancs! Tények és tévhitek.

Néhány tévhit makacsul tartja magát, mi pedig segítünk eligazodni a kérdésben.

kullancs
Fotó: Shutterstock
Hitek és tévhitek kullancsokról. Például tudtad, hogy nem baj, ha bent marad a feje? Na ugye. Vagy hogy a Lyme ellen nem véd az oltás? És hogy nem kell orvoshoz szaladni, ha megpillantasz egy vérszívót? Berögzült tévhitekről rántjuk le a leplet, hogy rettegés helyett a hatékony megelőzésre kerüljön a hangsúly.

Tévhit: A kullancsok ránk esnek, ugranak, repülnek.

A kullancsokat mi sodorjuk le, amikor belegázolunk a zöldbe, vagy egyszerűen ránk másznak, amikor a fűben fekszünk, piknikezünk.

Tévhit: Ha kullancs van benned, orvoshoz kell menni.

Ha kullancsot találsz magadon, akkor azonnal szedd ki. Minél hamarabb húzod ki, annál nagyobb az esély, hogy nem fertőz meg.

Tévhit: Az oltás véd minden kullancs által terjesztett betegség ellen.

A védőoltás csak a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladástól véd, a Lyme-kórtól és a vérzéses láztól nem. Az utóbbi években vérzéses lázat okozó kullancsfaj jelent meg Magyarországon: az ún. Hyalomma kullancsok Magyarországon nem őshonosak, de a felmelegedés miatt már itt is jól érzik magukat. A krími-kongói vérzéses lázat is okozó Hyalomma kullancsoknak barázdált a hátuk, csíkosak a lábaik és gyorsan mozognak. A csíkos lábú, veszélyes vérszívók miatt hozták létre a Kullancsfigyelő oldalt, ahol bejelentheted, ha ilyen állatot találsz.

Tévhit: A Lyme-kór ellen nincs gyógymód.

A Lyme-kórt egy igen ellenálló baktérium okozza, tehát időben elkezdett antibiotikumkúrával a tudomány mai álláspontja szerint gyógyítható a betegség. A kokárdás, piros folt árulkodik arról, ha a benned talált kullancs Lyme-kórral fertőzött volt. Ha bármi rendelleneset látsz a kullancscsípés környékén, vagy tartósan rosszul érzed magadat, fordulj orvoshoz!

www.youtube.com

A kullancsok lélegzetelállító kalandjai - csak egyszerűen (1. rész)

Tévhit: Mielőtt csipesszel kihúzzuk a kullancsot, be kell kenni olajjal.

Tilos bármit a befúródott állatra önteni, kenni, mert ezzel csak azt válthatod ki, hogy hamarabb visszaköp mindent a testedbe, azzal pedig növeled a fertőzésveszélyt.

Tévhit: Minden kullancs fertőz.

A néhány órán belül észrevett, és kiszedett kullancs jó eséllyel nem okoz fertőzést, azt csak tippelni lehet, hogy a magyarországi kullancsállománynak mekkora része lehet fertőzött.

Tévhit: Ha a kullancs feje bent marad, akkor ugyanúgy tud fertőzni.

Elég, ha a potroha leszakad, úgy már nem tudja a fertőző váladékot visszaköpni.

Tévhit: Ha ügyesen eltávolítottuk a kullancsot, nincs más teendőnk.

A csípés helyét még napokig figyelni, kell, ha piros folt jelenik meg körülötte, akkor fordulj orvoshoz. A fertőzésnek sok más tünete is lehet, de ez egy árulkodó, biztos jel.

Tévhit: A Lyme-kórt mindig a csípés körüli piros folt jelzi.

A kokárdás, piros folt, nem minden esetben jelenik meg, de ha kórosan fáradtnak érzed magadat, influenzaszerű tüneteid vannak, fáj a fejed vagy belázasodsz, és ez pár nap alatt nem múlik el, fertőzött lehetsz. Ez a rejtőzködő betegség hetekig, hónapokig, sőt évekig is lappanghat. Léteznek már gyors Lyme-kór-tesztek is, és klinikákon is gyorsan csináltathatunk ilyen szűrővizsgálatot.

AMI MÉG ÉRDEKELHET