Nová česká šelma: milióny rokov stará cibetka bude k videniu v Prahe

Podobný nález sa v Európe podaril už len vo Francúzsku.

Foto: Národní muzeum

Praha je nielen domovom historických pamiatok, ale aj prehistorických objavov. Paleontológovia Národného múzea a Prírodovedeckej fakulty Karlovej univerzity objavili zvláštny druh pravekej šelmy.

Nečakaný nález

Foto: Národní muzeum

V okolí Valče na Karlovarsku paleontológ Boris Ekrt a jeho kolegyňa Lucia Kunstmülerová narazili na pozoruhodný nález – ľavú spodnú čeľusť šelmy z obdobia raných treťohôr. Tento nález, ktorý sa datuje približne 33-34 miliónov rokov dozadu, predstavuje jedinečný doklad existencie špecifického druhu šelmy, o ktorom doteraz vedci nevedeli.

Mačkovité šelmy strednej Európy

Ďalšie podrobné skúmanie čeľuste odhalilo, že patrí dosiaľ neznámemu a nepopísanému druhu šelmy. Tento výnimočný objav umožnil vedcom lepšie porozumieť raným etapám evolúcie mačkovitých šeliem v Európe a poskytuje nový pohľad na to, ako sa tieto zvieratá živili a ako žili.

Fejfarictis Valecensis: Pocta miestu aj menu 

Tento nový druh bol pomenovaný Fejfarictis valecensis na počesť dlhoročnej práci a prínosu k paleontológii významného českého paleontológa Oldřicha Fejfara.

FEJFARICTIS VALECENSIS, ŠELMA Z VALČE, SA ODLIŠUJE OD SVOJICH SÚČASNÝCH PRÍBUZNÝCH UNIKÁTNYM A PRIMITÍVNYM CHRUPOM, ČO NAZNAČUJE, ŽE JEJ STRAVOVACIE NÁVYKY SA EŠTE LEN VYVÍJALI.

Česká cibetka

Foto: Národní muzeum

Paleontológ Jan Wagner z Národného múzea poukazuje na to, že štúdium Fejfarictis valecensis umožňuje lepšie pochopenie nielen evolúcie šeliem, ale aj celkovej histórie biodiverzity v Európe. Tento nález dokladá existenciu drobných foriem šeliem podobných cibetkám s tendenciou k všežravosti v raných treťohorách, čo predstavuje úplne nový pohľad na historickú faunu nášho kontinentu.

Okná do praveku od júna aj pre vás

Pre milovníkov prírody a histórie sa v lete otvára jedinečná príležitosť vidieť tento objav na vlastné oči. Vystavený bude v Národnom múzeu v Prahe. Nemusíte pritom chodiť ďaleko, to sa nachádza len na skok od hlavnej stanice a na hornom konci Václavského námestia. Cibetková šelma pritom nebude jediná atrakcia. Výstava "Okna do pravěku" poskytne návštevníkom možnosť nahliadnuť do dávnej minulosti a objaviť tajomstvá, ktoré náš kontinent skrýval milióny rokov.

Foto: Národní muzeum

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET