Így kerüljük el a sícsalásokat

síelés

Lassan indul az idei síszezon és nagyon nem mindegy, hogy milyen élményekkel gazdagodunk a hideg hónapokban. Kellő odafigyelés nélkül könnyen pórul járhatunk, ugyanis sajnos a síturizmusban is egyre több csaló dolgozik. Az Euronews friss összeállítása alapján most megmutatjuk, mire érdemes odafigyelnünk.


Szállás, ami nincs

A szállásokkal kapcsolatos átverések számítanak a leggyakoribbnak a síturizmusban, szinte az összes nagyobb síparadicsomban belefuthatunk hasonlóba.

A módszer pofonegyszerű, mégis minden szezonban sokan bedőlnek neki: a csaló hirdetők lopott képekkel hirdetik meg az ingatlant, ami jobb esetben „csak” szerényebb, mint amilyennek a fotók alapján gondolnánk, rosszabb esetben viszont egyáltalán nem létezik.

Ezt olvastad már? 3 pénztárcabarát, gyönyörű sí-desztináció Európában

Fotó: Shutterstock

Saint Jean d'Arves, Franciaország

Szerencsére az elmúlt években felerősödő csaláshullámra érkezett válasz, és egyre több síövezet vezet be óvintézkedéseket. Több helyen is saját azonosítórendszert alakítottak ki, és csak az kínálhat szállást, aki rendelkezik a megfelelő azonosítóval. Ha egy csaló hamis kóddal próbál meg regisztrálni, arról a síövezet azonnal értesül.

A leginkább akkor vagyunk biztonságban, ha valamilyen utazási irodán keresztül foglalunk, ugyanis ilyenkor ők vállalnak garanciát arra, hogy a szállásunk pontosan olyan, amilyennek a képek alapján lennie kell.

Ez is érdekelhet! Az Alpok 6 speciális étele

Személyesen vegyük át a kulcsokat

Fotó: Shutterstock

Val Thorens, Franciaország

Ha mégis mi intéznénk a foglalást, próbáljuk meg elintézni, hogy a szállásadó személyesen adja át a kulcsokat érkezéskor.

Foglalás előtt nézzük meg, átlagosan mennyibe kerül egy vendégéjszaka az adott síövezetben, ugyanis így biztosan nehezebben fogunk bedőlni a kirívóan olcsó (és valószínűleg valamilyen kellemetlen meglepetést tartogató) ajánlatoknak.

És persze azonnal fogjunk gyanút, ha a hirdető arra kér, utaljunk neki kauciót – vagy akár a teljes foglalás összegét.

Nézünk utána a síoktatónak

Unsplash/Alain Wong

Akkor is érdemes odafigyelnünk, ha ebben az évben tanulnánk meg síelni, vagy csak felelevenítenénk a pár szezonnal ezelőtti leckéket. Sajnos jó néhány internetes csaló adja ki magát profi síoktatónak – ezt általában jól felépített, hamis képesítésekkel és szintén hamis pozitív véleményekkel díszített weboldallal támasztják alá.

Ha tehát magánoktatóhoz mennénk, alaposan nézzünk utána, hogy tényleg szakembernél foglalunk-e időpontot, és lehetőleg ne utaljunk neki előre. A legjobban viszont akkor járunk, ha az úti cél területén hivatalosan működő síiskolák közül választunk. Ők a befizetett pénzünk mellett a biztonságunkra is garanciát vállalnak, hiszen csak hivatalos engedéllyel rendelkező oktatók dolgozhatnak náluk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET