Aj v Bologni je šikmá veža, už je takmer ako tá v Pise

Drží sa už viac ako 900 rokov, no teraz sa správa znepokojujúco.

Foto: Shutterstock

Stabilitu dvojičiek v Bologni monitorujú už roky, ale po dvoch nedávnych zákrokoch má ich oscilácia znepokojujúce náznaky. Vedci zatiaľ počúvajú zvuky veže rôznymi senzormi, aby zistili, kde praská a ako veľmi sa nakláňa.

Pracovníci miestnej univerzity zistili pomocou senzorov čudné pohyby pri jednej z najvýznamnejších pamiatok Bologne, pri veži Garisenda, ktorá pochádza z 12. storočia.

48 metrov vysoká veža je tá nižšia z bolonských dvojičiek, ktorú postavili v období od 1109 do 1119. Neúprosný čas zanechal svoju stopu aj na tejto historickej budove, v súčasnosti sa totiž nakláňa pod uhlom štyroch stupňov, čo je len o niečo menej ako šikmá veža v Pise, ktorá sa vychyľuje o 5 stupňov – upozornil na vážnosť situácie portál Euronews.

Bolonské veže

Foto: Drive Magazine

Druhá veža Aniselli sa zatiaľ dobre drží, ale po znepokojujúcich výsledkoch meraní miestne úrady uzavreli obe veže a ich okolie. Uzávera bola nutná aj preto, aby vedci z univerzity mohli zistiť pomocou monitorovania vibrácií, v akom veľkom nebezpečenstve sú budovy – a doprava by mohla ovplyvniť výsledky.

Vedci pri veži umiestnili akustické senzory, ktoré dokážu určiť zvuk prípadných zlomenín a prasknutí, a namontovali aj meracie kyvadlo na sledovanie pohybu.

Foto: Pexels

Vežu inak ešte v 14. storočí znížili o 10 metrov, lebo sa báli, že neunesie svoju váhu. Odvtedy samozrejme prešla rôznymi rekonštrukciami, v roku 2019 ju vystužili oceľovými pásmi a v roku 2022 aplikovali do stien injekčnú maltu.

Štátna tajomníčka talianskeho ministerstva kultúry Lucia Borgonzoni uviedla, že talianska vláda poskytuje päť miliónov eur na záchranu ikonickej budovy Bologne. Sumu by vyčlenili z fondu NRRP financovaného Európskou úniou.

AMI MÉG ÉRDEKELHET