Szuper családi program: interaktív skanzen a Nagymorva Birodalomban

Készüljünk szállással is, mert egyhamar innen nem szabadulunk!

Skanzen

A morvaországi Velehrad mellett található Modrá településen egy nem mindennapi szabadtéri múzeum várja azokat, akik szívesen betekintenének az egykori Nagymorva Birodalom lakóinak életébe.

​Szláv középkor

Fotó: Skanzen Modrá

Az Archaoskanzen Modrá a 9. században létezett Nagymorva Birodalom településeinek állít emléket, mindezt rendkívül érdekes és játékos formában. Valószínűleg a helyválasztás sem véletlen, hiszen a rövid életű szláv államalakulat központjának a néphagyomány éppen Velehradot tartja. A történészek szerint tévesen, mert a birodalom fővárosa, Veligrad nem azonosítható a morvaországi Velehraddal. A települést első alkalommal ugyanis csak egy 1131-ben keletkezett okirat említi, melyet Jindřich Zdík olmützi püspök adott ki – azaz jóval a Nagymorva Birodalom széthullása után.

Az archeoskanzen autentikus középkori hangulatából azonban ez a tény semmit sem von le: a települést egy palánkos erődítmény veszi körül, amely látványos kapuval és őrtornyokkal is rendelkezik. Az itt található épületek föld alatti részei tényleges régészeti leletek alapján lettek kialakítva. A skanzen több részre van felosztva, és mindegyik „településrész” másféle élményekkel várja a látogatókat.

​Családi program egész napra

youtu.be

SKANZEN Modrá

A látogatók azonban nemcsak a szláv nép életvitelét ismerhetik meg. Az Archeoskanzen Modrá egy olyan múzeum, amely teli van élettel, és életkortól függetlenül mindenkinek tartalmas időtöltést kínál. A látogatók ősi mesterségeket is kipróbálhatnak, sőt, különféle specialitásokat is megkóstolhatnak. A tematikus rendezvényeken azt is megismerhetjük, hogy a Nagymorva Birodalomban hogyan éltek, dolgoztak és szórakoztak az emberek, de akár harcászati bemutatót is megtekinthetünk. Emellett minden évben megrendezik a boszorkányok éjszakáját, de hagyományos program a tél és a halál ószláv istennője, Morena bábujának az elégetése is a tavaszi napéjegyenlőség napján.

A központ egyik büszkesége a borút és a szilvapálinka-út. Itt olyan speciális gépek találhatók, amelyekkel saját párlatot is készíthetnek az érdeklődők, de aki nem bízik a saját szeszfőző képességeiben, természetesen készen is megvásárolhatja a párlatokat, illetve kóstolón is részt vehet.

A skanzen különleges kulisszákat kínál, így nem csoda, hogy a filmesek fantáziáját is megmozgatta. Több filmet is forgattak már itt, többek között például a Cirill és Metód című dokumentumdráma néhány epizódját is.

​Vámpírlegenda

A skanzenben a gyerekek részére állatsimogatót is létrehoztak, ahol szamarak, lovak, csirkék, macskák várják őket. A lovakhoz és a szamarakhoz egy érdekes történet is tartozik. Ezek az állatok egy bizonyos helyen megálltak, és nem voltak hajlandók továbbmenni. Később egy felújítás során egy halom vörös követ, valamint több csontot is találtak, amelyekről azt hitték, hogy állatcsontok. Később azonban emberi ujjcsontokat is találtak, valamint egy betört koponyát, amely egy fiatal lányé volt, akit egykor feláldoztak. Úgy hitték, hogy a környéken vámpírsírok vannak, és a területről áradó negatív energia hatással volt az állatokra is.

​Élővíz

Fotó: Skanzen Modrá

Az Élővíz alagútban a falakra erősített élethű halmodelleket a látogatók kedvükre megfoghatják. A látássérült érdeklődők különösen kedvelik, hiszen ők tapintás útján szerzik a vizuális információkat, és az egyes halfajtákat így külön-külön is megismerhetik. Az Élővíztől egy tanösvény vezet két tóhoz, amely kicsik és nagyok számára is tartogat élményeket, ugyanis útközben gyógynövényeket gyűjthetünk, melyekből aztán teát főzhetünk. A tavak nyáron medenceként működnek.

AMI MÉG ÉRDEKELHET