Uložte lyže na letný spánok: 5 praktických tipov

Jarné obdobie je definitívne tu a pre mnohých zimné športové radovánky po Veľkej noci definitívne končia. To znamená, že nastal čas pre uskladnenie zimnej výstroje vrátane lyží. Vedeli ste, že správne uskladnenie lyží je kľúčové pre predĺženie ich životnosti?

Uloženie lyží
Foto: Pixabay

Každý nadšenec lyžovania iste vie, že odložiť lyže, lyžiarky či palice len tak do pivnice či garáže a spomenúť si na nich až so začiatkom ďalšej sezóny sa nevypláca. S príchodom novej sezóny môžete byť potom nemilo prekvapení nad stavom svojho lyžiarskeho vybavenia. Vaša lyžiarska sezóna sa nesprávnym uskladnením zimnej výstroje môže dokonca výrazne predražiť. Prinášame pár jednoduchých tipov, ako sa na ďalšiu sezónu pripraviť už teraz.

1. Lyže dôkladne očistite:

Pred uskladnením lyží vyčistite povrch lyží od zvyškov piesku, soli či bahna. Použite vlhkú handru alebo kefku na odstránenie nečistôt z povrchu lyží aj z viazaní. Nezabudnite vyčistiť aj viazanie - najlepšie teplou vodou, následne aplikujte konzervačný sprej. Ak je to možné, pred uskladnením uvoľnite viazania z lyží. To pomôže predísť trvalému tlaku na pružiny viazania, ktoré by mohli stratiť svoju účinnosť. V tomto prípade však nezabudnite, že pred nasledujúcou zimnou sezónou by ste mali zájsť do servisu alebo si poznamenajte pôvodnú nastavenú hodnotu.

2. Navoskujte lyže a nabrúste hrany:

Foto: Unsplash / Hendrik Morkel

Vosk pomáha chrániť povrch lyží pred hrdzou a zabraňuje ich vysychaniu. Vosk neleštite či nesťahujte stierkou. Hrany nastriekajte špeciálnym olejom proti oxidácii, ktorá zabraňuje ich hrdzaveniu. Pokiaľ sú na vašich hranách výrazné znaky opotrebenia, zájdite radšej do servisu, kde sa vám o nich odborne postarajú.

3. Uložte lyže na vhodné miesto:

Uskladnite lyže na suchom mieste, kde nebudú vystavené vlhkosti, slnečnému žiareniu či teplotným extrémom. Lyže uložte najlepšie samostatne vo vodorovnej polohe, sklznicou smerom hore. Môžete ich nechať uskladnené i v lyžiarskom vaku, avšak len v prípade, že je skutočne suchý, alebo ho úplne nezapínajte, nech „dýcha“.

4. Nezabudnite na lyžiarske topánky:

Tie nikdy neskladujte mokré. Najlepšie je nechať lyžiarky aj vnútornú papuču pokojne aj niekoľko dní schnúť pri izbovej teplote alebo na príjemnom jarnom slnku. Po starostlivom usušení vložte papuču späť do lyžiarok a zapnite zľahka pracky. Lyžiarky môžete skladovať spoločne s lyžami na suchom a tmavom mieste, kde na vás počkajú pripravené na ďalšiu sezónu.

5. V novej sezóne:

Pred ďalším použitím lyží v nasledujúcej sezóne sa s predstihom uistite, že sú vo funkčnom a hlavne bezpečnom stave. S predstihom skontrolujte, či nie sú poškodené a v prípade potreby vykonajte prípadné opravy. Tiež nezabudnite skontrolovať nastavenie viazaní, prípadne ich nechajte skontrolovať v odbornom servise.

A teraz už hor sa na športy jari!

Foto: Unsplash / Dmitrii Vaccinium

Ilustračné foto

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET