Ismered a skót vérszívókat? Inkább ne is ismerd meg!

Folytatjuk skót-felföldi túránkat néhány tuti tippel.

Fotó: Shutterstock

Ha már elhatároztuk, hogy a Skót-felföldön, a whiskylepárlók közelében túrázunk, nem árt, ha tudunk néhány dologról. Például a midge-ekről, és hogy hogyan lehet ellenük védekezni!

Alap tudnivalók a felföldi túrázáshoz

1. Skóciában szabad vadkempingezni, de mindig érvényes a „ne hagyj nyomot” szabálya, így kis ásó, szemeteszsák és egyéb hasznos dolgok is be kell, hogy kerüljenek a hátizsákba. Az erre vonatkozó előírásokat a Scottish Outdoor Access Code tartalmazza

2. A Loch Ness 360o-ra és más túrákra is felkerekedhetünk kutyával, biciklivel, de akár lóval is, nyilván tiszteletben tartva a helyi gazdák, farmok, haszonállatok életét.

3. Ha nem sátrazunk, érdemes előre szállást foglalni, mert az iskolai szünetekben és nyáron nagyon sok a vendég! Viszont nyáron este 10-ig világos van, úgyhogy sok minden belefér a napba.

4. Mindig lehet számítani esőre, szélre és legfőképp gyors váltásokra az időjárásban. Vízhatlan, gyorsan száradó, réteges technikai öltözék ajánlott, vízhatlan vagy gyorsan száradó, bejáratott cipővel.

Fotó: Shutterstock

5.A midge-ek: idegesítő, vérszívó szúnyogszerű rovarok, amelyek nyilván imádják a vizes, lápos élőhelyeket – amilyen a Skót-felföld. Csak a várandós nőstény egyedek csípnek, de ha nincs nálunk ultrahangkészülék, a legjobb, ha befújjuk magunkat Smidge-dzsel, meggyújtjuk a citronella gyertyánkat, eldugjuk a csupasz bőrfelületeinket, és úgy általában: hajnalban és naplemente idején nem tartózkodunk a közelükben.

Fotó: Shutterstock

AMI MÉG ÉRDEKELHET