Slnečné Grécko aj v októbri

Grécko je jednou z najobľúbenejších destinácií medzi turistami nielen vďaka priateľskej cenovej dostupnosti. Stredomorské podnebie, príjemne teplé more a nádherné pláže lákajú návštevníkov ako magnet až do začiatku novembra.

Foto: Shutterstock

Popularita Grécka, ktoré okrem starobylých pamiatok ponúka krištáľovo čisté more, chutné jedlá a romantické ostrovy, je už desaťročia neprelomená. Nielen jeho kontinentálne regióny, ale aj súostrovie krajiny ponúka skvelé možnosti pre tých, ktorí si chcú oddýchnuť. A to, že grécke pláže sú považované za najkrajšie v Európe, je už len čerešnička na torte, z ktorých vám teraz predstavujeme tie najľahšie dostupné.

Atény

Foto: Drive Magazine

Akropola v Aténach

Začnime hlavným mestom krajiny Aténami, ktoré boli centrom antického sveta a zároveň kolískou dnes známej západnej civilizácie. Atény dali svetu klasickú filozofiu a demokraciu, rovnako ako Platóna, Herodota a nespočetné množstvo ďalších učencov.

Ikonickou dominantou Atén je Akropola, ktorá bola v 5. storočí pred naším letopočtom prestavaná na citadelu. Dnes je stavebný komplex na zozname svetového dedičstva UNESCO, kde nájdete aj také významné pamiatky ako Parthenon a Diov chrám. Na námestí Syntagma v centre Atén môžete obdivovať budovu Parlamentu a smerom na sever z námestia sa dostanete k Národnému archeologickému múzeu, ktoré vystavuje staroveké poklady. A ak sa chcete len kúpať, môžete navštíviť pláže Glyfadu alebo Asteras, ktoré miestni považujú za najkrajšie pláže.

Rhodos

Foto: Pixabay

Akropola v Lindose.

Rhodos je jedným z najkrajších ostrovov v Grécku. Hlavné mesto ostrova, ktoré nesie jeho meno, je jedným z najzachovanejších stredovekých osád v Európe. Atraktivitou je Staré mesto, ktoré je zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO, ale nemali by ste si vynechať ani Palác veľmajstrov, Archeologické múzeum a známu Ulicu rytierov. Medzi najvýznamnejšie atrakcie Rodosu patrí Akropola v Lindose, ktorá ukrýva ruiny staré viac ako 2000 rokov. Z vrcholu si môžete vychutnať fantastický výhľad na okolie.

Pláže ostrova sú úžasné a veľmi rozmanité. Faliraki je rozprávkové, no láka veľa ľudí, takže ak sa chcete okúpať v krištáľovo čistom mori na pokojnejšom mieste, môžete si vybrať zlaté piesočnaté pláže Haraki, Lindos alebo Agia Agathi.

Kréta

Foto: Pixabay

Najväčší grécky ostrov je rodiskom mnohých známych gréckych mýtov. Odtiaľ pochádzajú príbehy o Minotaurovi a labyrinte a Daidalovi a Ikarovi. Kréta sa môže pochváliť mnohými pamiatkami: ruinami starovekých miest, majákmi a pevnosťami z benátskych a tureckých čias. Tisíce rokov staré minojské pamiatky Knossosu tiež priťahujú turistov, ale mnoho kláštorov a kostolov sú tiež otvorené pre návštevníkov.

V každom regióne Kréty si môžete vybrať z najkrajších pláží stredomorského regiónu. Na severnom pobreží sú špičkové pláže Chanie, Rethymna a Heraklionu, kým na južnej časti ostrova nesmiete vynechať pláž Plakias, pripomínajúca Francúzsku riviéru a ružovú piesočnatú pláž Elafonissi s tropickou atmosférou.

Santorini

Foto: Drive Magazine

Západ slnka v meste Oia.

Ostrov Santorini je klenotom Grécka, jeho rozprávkový pohľad očarí každého. So svojimi bielymi domami a azúrovými strechami je ako šperkovnica. Ostrov zvláštneho tvaru je pozostatkom sopky, ktorá vybuchla asi pred 3500 rokmi. Keďže pláž je na mnohých miestach ťažko dostupná, Santorini nie je klasický kúpeľný ostrov.

Najznámejšie pláže – Monolithos, Perissa a Kamari – sa nachádzajú na východnej strane ostrova. Červená pláž vďačí za svoj názov železu, ktoré maľuje skaly a piesok na oranžovo. Západ slnka stojí za obdiv z mestečka Oia.

Foto: Drive Magazine

AMI MÉG ÉRDEKELHET