Ako vypnúť a zasurfovať si na slovenskom salaši v Maroku

Nápad dvojice kamarátov – Slovákov, ktorí sa rozhodli otvoriť v Maroku guesthouse, ktorý nazvali salaš – SALAS a rozbehli kurzy surfovania aj lezenia po skalách. Návštevníci tak majú možnosť spojiť v svojom pobyte pohyb, pohodu, spoznávanie krajiny, jedla, i zaujímavých ľudí.

Foto: Facebook SALAS

Maroko, preslávené svojou nám exotickou pestrofarebnou kultúrou a bohatou históriou, je tiež krajinou jedných z najlepších surferských miest na svete. Jedným z nich je Sidi Ifni, malé pobrežné mesto na juhozápade Maroka, známe svojimi plážami a vynikajúcimi podmienkami pre surfovanie. Pláže ako Legzira Beach alebo Sidi Ifni Beach ponúkajú vynikajúce vlny pre surfovanie pre všetky kategórie surferov.

Nie je veru salaš ako SALAŠ

Foto: Facebook SALAS

A už vôbec nie ten „slovenský“ v africkom Maroku. Do Salaša jeho tvorcovia vložili kus Maroka, ale aj kúsok seba. Guesthouse ponúka 5 izieb, každá zariadená v inom štýle. Marockú atmosféru mu dodáva práve jeho architektúra: je postavený na štýl tradičného arabského domu Riad, ktorého typickým prvkom je otvorené átrium v strede budovy a má 3 podlažia. Na každom jeho poschodí nájdete chill out zónu, kde je možné popíjať marocký čaj, alebo len tak oddychovať s priateľmi.

Najobľúbenejšou časťou Salaša je strešná terasa, z ktorej je možné pozorovať východ slnka, cez deň skontrolovať situáciu v oceáne, či večer obdivovať nočnú oblohu. Miesto, kde je možné vychutnávať marocké špeciality a užívať čas s priateľmi, či novými známymi, ktorých toto miesto prilákalo rovnako ako ostatných – svojim čarom a túžbou po dobrodružstve.

V stroji času

Prečo práve mesto Sidi Ifni? Malé ospalé mestečko plné tradícií, situované na hranici medzi Marokom a Západnou Saharou. Rozprestiera sa pod nevysokými kopcami, ktoré len dokresľujú túto netypickú atmosféru. Bývalá španielska enkláva, kde tento vplyv cítiť na každom rohu, uchváti pokojnou atmosférou, maličkými kaviarničkami, trhom či plážovými promenádami.

Život tu akoby nepodliehal dnešnej dobe. Je to tak trochu stroj času. Zrazu sa ocitnete vo svete, kde nepotrebujete mobil ani wifi, len si jednoducho užívate ponuku prítomnosti.

Prechádzky s nezameniteľnou atmosférou, celodenný surfing na miestnej pláži či nápoj v plážovej krčmičke - každý si tu nájde to svoje a na chvíľu vypne hlavu. Nie je to len poloha, ale aj okolie , ktoré robia toto miesto jednoducho perfektnou dovolenkovou destináciou.

Všade všetko, nikde nič

Pri smerovaní na sever sa vám naskytnú pohľady na ikonické brány Legzira alebo môžete obdivovať nekonečné zlaté pláže a duny v oblasti Aglou. V pokračovaní cesty objavíte Tiznit, mesto s bohatou históriou, jeho starobylá medina vás ohromí svojou autentickou atmosférou. Smerujúc na východ vašu cestu spestria zelené údolia a opunciové polia.

V Guelmimu, meste, ktoré sa pýši svojím rušným ťavím trhom a ktoré tiež skrýva menej známe, ale o to zaujímavejšie horúce pramene uprostred divočiny, zažijete pravú esenciu miestnej kultúry.

Na juhu vás čakajú idylické, málo navštevované pláže Sidi Ouarzeg a Foum Assaka. Tu si môžete v pokoji prejsť pobrežím a užiť si tradičný marocký čaj, čím dáte bodku za svojím nezabudnuteľným cestovateľským zážitkom.

Ťaví guláš alebo karfiolový steak?

Je zrejmé, že do Maroka sa oplatí prísť nielen za vlnami, ale aj za fantastickým jedlom. Každé ráno v átriu Salaša čaká svojich návštevníkov občerstvenie pripravené z čerstvých lokálnych surovín.

Počas dňa môžete v mestečku ochutnať hneď niekoľko miestnych pokrmov, ako tagine či skvelé polievky harira a bissara. Vedľa rybieho trhu zas nájdete malé stánky plné čerstvých produktov priamo z oceánu.

Večer zas nastupuje kuchárske umenie produkcie Salaša: čo takto staviť na ťaví guláš alebo mečúňa na cibuľovej redukcii? Vegáni sa iste potešia napríklad karfiolovým steakom s chimichurri a repovým pyré.

Ťažko opísať, všetko okolo Salaša treba ochutnať a zažiť. Od hodín surfovania, hodín „chillovania“, až po hodiny spoznávania okolia a ľudí, ktorí ho tvoria.

Viac informácií k tento marockej oáze a možno i vašej najbližšej dovolenkovej destinácii nájdete na: https://www.salas.surf/.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET