SLOVINSKO VÁS OČAKÁVA AJ NA JESEŇ!

Nedotknutá príroda, čarovné mestá, nádherné pláže, jedinečná gastronómia a výnimočná pohostinnosť. V Slovinsku nájdete všetko, čo potrebujete k skvelej dovolenke. Malá krajina garantuje návštevníkom komplexné služby počas celého roka.

Foto: Drive Magazine SK

Je len málo krajín v Európe, ktoré sú ľahko dostupné, a zároveň ponúkajú toľko rozmanitých atrakcií. Slovinsko je jednou z nich: tiahnu sa ním východné končiare Álp s vysokými vrcholmi a malebnými dolinami, ktoré sú magnetom pre nadšencov turistiky, ale aj milovníkov raftingu. Nájdete tu mnoho krasových jaskýň a pôvabných jazier, ktoré sa dajú navštíviť v hociktorom ročnom období.

Kto uprednostňuje pasívny oddych, môže sa vybrať na jadranské pláže alebo do liečebných kúpeľov. Na svoje si prídu aj tí, ktorí si chcú užiť ruch veľkomesta. Ľubľana má okrem gastronomických špecialít aj bohatý kultúrny život. Skrátka, Slovinsko je ozajstným pokladom pre všetky vekové kategórie aj rodiny s deťmi.

MESTÁ, KTORÉ MUSÍTE VIDIEŤ

Foto: 123rf

Trojitý most, dominanta hlavného mesta Slovinska, Ľubľany.

Spoznávanie krajiny začnite hlavným mestom, Ľubľanou, ktorá si vďaka nádychu menšieho mesta získa každého. Vyberte sa na stredoveký hrad s viac než 900-ročnou históriou. Odtiaľ sa vydajte smerom k Tromostovje, čiže k trojitému mostu, ktorý bol postavený podľa návrhu architekta Jožeho Plečnika a je jednou z dominánt mesta. Občerstviť sa môžete na miestnom trhovisku, gurmáni by nemali vynechať tradičné cestoviny štruklji. Vytráviť vám môže v parku Tivoli, odkiaľ sa dá vyhliadkovou loďou vyraziť k ľubľanským močiarom s jedinečnou flórou a faunou. Vďaka unikátnej prírode a domom na pilótových základoch bolo okolie navrhnuté aj do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Ak sa zaujímate o históriu, navštívte národné múzeum Narodni muzej Slovenije, kde je vystavená najstaršia píšťala na svete. Deň zakončite v bare Restavracija Nebotičnik, odkiaľ je krásny výhľad na vysvietenú Ľubľanu.

Maribor, druhé najväčšie mesto Slovinska, je známe lyžiarskymi svahmi aj najstarším viničom na svete. Maribor môže byť výborným východiskom na spoznávanie východnej časti krajiny. Tiahne sa tadiaľ horský masív Pohorje, ktorého turistické chodníky a cyklotrasy sa tešia veľkej obľube. Oproti sa rozprestiera jedna z najlepších vínnych oblastí Slovinska.

SKRYTÉ PERLY

Foto: 123rf

Novo Mesto napriek svojej kráse zatiaľ odolalo náporom turizmu.

Ak sa chcete vyhnúť preplneným miestam s húfmi turistov, vyberte sa na Idriju, kde sa môžete bližšie zoznámiť s baníctvom a čipkárstvom, zapísanými v zozname svetového dedičstva. Vyskúšajte si, aké to je spustiť sa do štôlní druhej najväčšej ortuťovej bane na svete. Na zahodenie nie je ani rýchlokurz čipkárstva. Opomenúť netreba ani kulinársky zážitok: súčasťou miestneho programu je aj ukážka, ako pripraviť žlikrofi, typické slovinské plnené cestoviny. Ďalším menej známym mestom krajiny je Novo Mesto. Hoci z archeologického hľadiska patrí medzi najdôležitejšie v Slovinsku a jeho prírodné krásy s riekou Krka sú očarujúce, nestalo sa centrom masového turizmu. Určite sa oplatí pozrieť bohatú zbierku kníh v kostole svätého Leonarda.

Ak si potrebujete oddýchnuť, navštívte blízke liečebné kúpele Šmarješke Toplice a Dolenjske Toplice. Liečebné kúpele sú aj dominantou najsevernejšej oblasti krajiny Prekmuria. Nebojte sa vyskúšať čiernu termálnu vodu v Moravských Topliciach či zelenú parafínovú vodu v Lendave. Zavŕšením dňa môže byť návšteva veže Vinarium, odkiaľ dovidieť do Maďarska, Chorvátska aj do vzdialenejšieho Rakúska.

PO STOPÁCH SLOVINSKÝCH VÍN

Foto: Getty Images Hungary

Pri zmienke o Slovinsku vám zrejme nenapadne ako prvé tunajšie víno, no práve na jeseň sa oplatí spoznať aj túto tvár krajiny. V Slovinsku totiž pestujú 52 druhov hrozna, medzi ktorými možno nájsť pôvodné domorodé odrody a miestne špeciality. Najjednoduchšie je vyraziť na vínne cesty alebo navštíviť vínne pivnice, tzv. osmice, ktoré sa vo veľkom otvárajú práve v tomto ročnom období. V oblasti Primorska treba ochutnať stredomorské červené vína, ako sú Merlot, Shiraz či Cabernet Sauvignon. V Posavje, čiže v povodí Sávy, odporúčame ochutnať cviček, tradičné slovinské víno, ktoré sa vyznačuje nízkym obsahom alkoholu a typickou kyselkastou chuťou. Milovníci klasických bielych vín, ako sú Rizling rýnsky a Tramín červený, si prídu na svoje predovšetkým v regióne Podravje, v oblasti pozdĺž rieky Dráva.

VODNÉ RAJE

Foto: Getty Images Hungary

Jazero Bohinji obkolesené Národným parkom Triglav.

Bledské jazero s malým ostrovom uprostred sa stalo akousi ochrannou známkou Slovinska. Okolie jazera je prekrásne v každom ročnom období, na jeseň je však doslova očarujúce. Traduje sa, že kto rozozvučí zvon v kostole na ostrove, bude mať šťastie. Pletnou, typickou slovinskou bárkou, sa možno dostať až k samotnému kostolu. Po návrate sa oplatí vystúpiť na štít Ojstrica, odkiaľ je veľkolepý výhľad do všetkých strán. Ak zatúžite po niečom netradičnom,prespite v Garden Village Bled, ktorá ponúka nocľah v domoch vybudovaných v korunách stromov. Druhým najznámejším jazerom Slovinska je Bohinji, obkolesené Národným parkom Triglav. Zaujímavosti v okolí možno spoznať za pár dní aj bez využitia dopravy. Na brehu jazera stojí charakteristická socha capa, ktorá odkazuje jednak na miestnu legendu, a je aj symbolom Zlatorgu, najlepšieho slovinského piva. V samotnej Bohinji zas nemožno vynechať návštevu Kostola svätého Jána Krstiteľa. Od západného brehu jazera sa môžete vydať na 500 lesných schodov, ktoré vás privedú k 70 metrov vysokému vodopádu Savica, odkiaľ pramení aj rieka Sáva. Z tohto miesta dokonca vidno aj Alpy. Pádlovanie a rafting na slovinskej divokej vode figurujú na popredných miestach želaní turistov – dobrodruhov. V doline rieky Soča sú na to ideálne podmienky, navyše odtiaľ môžete vyraziť aj na túry do blízkeho okolia. Tunajšie turistické chodníky vás privedú k pamiatkam pripomínajúcim tragické udalosti prvej svetovej vojny. Nevynechajte ani päťdesiat odtieňov modrej „v podaní" rieky, ktoré si najlepšie vychutnáte z visutého mosta. Tyrkysová farba Soče a premeny jesennej prírody tvoria nádhernú scenériu. V mestečku Kobarid sa zastavte u Any Roš, ktorú zvolili za najlepšiu šéfkuchárku na svete. Určite si pochutíte na jej špecialitách.

KRÁTKE VÝLETY DO PRÍRODY

Foto: Pexels

Regiónmi Slovinska sa tiahnu tisíce kilometrov turistických chodníkov a cyklotrás, medzi ktorými si môžu milovníci prírody vyberať aj podľa kondičky. Slovinsko získalo ako prvé titul zelenej krajiny, pričom bicykel si môžete požičať priamo na mieste. V rámci programu Bike Slovenia Green môžete na dvoch kolesách spoznať sedem najekologickejších oblastí krajiny: Kranjsku Goru, Bled, Bohinj, Brdu, Komen, Lipicu a Koper.

Na kratší výlet sa môžete vybrať aj do mesta Kranj, hlavného centra Julských Álp. Mesto je považované za kolísku slovinskej kultúry, a to aj vďaka najväčšiemu slovinskému básnikovi France Prešerenovi. Kranj obkolesujú vrchy, ktoré môžete prekrižovať vďaka vyznačeným turistickým chodníkom pešo aj na bicykli. Ďalším obľúbeným výletným miestom je človekom nedotknutá priepasť rieky Kokra s nevyčísliteľnou geologickou hodnotou. V minulosti sa tu chodili miestni kúpať. Dnes môžete vyraziť po náučných chodníkoch so sprievodcom, ktorý vám priblíži zaujímavosti o okolitej flóre a faune.

Výnimočné prírodné javy možno pozorovať aj pri jaskynnej sústave Škocjanske: počas nenáročnej prechádzky môžete obdivovať prekrásne krasové útvary. Podzemný kaňon, zapísaný aj do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO, so svojimi skvele vystavanými a ľahko prístupnými trasami je zárukou jedinečného zážitku z objavovania neznámeho aj pre deti.

MESTÁ NA ISTRII

Foto: 123rf

Prímorské mesto Piran si vyslúžilo prezývku slovinské Benátky a má jedno z najkrajších námestí.

Atmosfére pláží na jeseň sa nič nevyrovná: noci sú síce chladné, cez deň však slnko ešte hreje a príjemne teplá voda je ideálna na kúpanie. „Slovinská riviéra" sa tiahne v dĺžke 46 km po pobreží Jadranského mora a zahŕňa takmer 120 obcí. Centrom regiónu je Koper, ktorý svojou stredomorskou atmosférou, úzkymi uličkami a historickými budovami pripomína niektoré mestečká v Taliansku. Nie náhodou, veď domáci používajú taliančinu podobne prirodzene ako slovinčinu. Koper je nielenže najkrajšou časťou slovinskej Istrie, ale zároveň patrí medzi najčistejšie a najzelenšie mestá krajiny – je to ideálna voľba pre rodiny s deťmi.

Medzi prímorskými mestami nemožno nespomenúť Piran a Portorož, ktoré si okamžite podmania návštevníkov. V slovinských Benátkach – meste Piran, sa nachádza jedno z najkrajších námestí Slovinska, ktoré pomenovali po talianskom skladateľovi Giuseppem Tartinim. Ďalšou atrakciou mesta je Katedrála svätého Juraja. Jej okolie patrí aj v celoeurópskom meradle medzi najkrajšie. Ideálnou voľbou v prípade nepriaznivého počasia je návšteva tzv. salín, umelých soľných jaskýň v blízkosti kúpeľných miest alebo relax v prímorských wellness či termálnych kúpaliskách, kde si môžete vychutnávať blahodarné účinky vody s pohárom kvalitného vína.

PÄŤ VECÍ, KTORÉ BY STE NEMALI VYNECHAŤ POČAS JESENNEJ NÁVŠTEVY SLOVINSKA

Foto: Getty Images Hungary

Prehliadka Postojnskej krasovej jaskyne ponúka aj jazdu podzemným vlakom.

1. Objavte krásy Národného parku Triglav a navštívte turistický festival v doline rieky Soča od 18. septembra do 4. októbra.

2. Naskočte na najstarší podzemný vlak na svete a prejdite ním celú Postojnskú krasovú jaskyňu.

3. Navštívte konský raj Lipica a nedajte si ujsť prehliadku svetoznámeho žrebčína s bielymi lipicanmi. Vyskúšajte si klus v ich sedle.

4. Nevynechajte legendárne kaštiele a opátstva v Ptuji a Celji. Mnísi očakávajú turistov s vlastnoručne vyrobenými syrmi, čokoládou a liečivými bylinkami.

5. Ochutnajte medzinárodné a slovinské sladkosti v Koperi. Perla slovinskej Istrie je hostiteľským mestom Medzinárodného festivalu sladkostí.

AMI MÉG ÉRDEKELHET