SLOVNAFT CUP: Fandime slušnosti, nie násiliu

Z našej najstaršej futbalovej pohárovej súťaže zaznieva jasná výzva smerom k futbalovým tribúnam. Fandime slušnosti a užime si všetci spolu futbal bez svetlíc a nadávok v hľadisku.

Foto: Slovnaft


Senzácie sú dnes žiadané

Foto: Slovnaft

Futbal patrí celosvetovo medzi najpopulárnejšie a najdostupnejšie športy, takmer každá obec má svoj klub a je to tiež jeden z prvých športov, ktoré deti hrajú vo voľnom čase. Patrí mu však aj jeden negatívny primát. Práve futbal je často spájaný s agresívnym správaním fanúšikov. V dobe, v ktorej patria medzi najsledovanejšie zábery v médiách práve senzácie, výnimočné udalosti, krízy a čokoľvek, čo vyvoláva silné emócie, sú letiace svetlice či dymovnice často v centre pozornosti. Každý fanúšik futbalu pritom vie, že tieto situácie sú výnimočné.

„Spoločnosť sa v posledných rokoch veľmi radikalizuje a agresivita sa stáva bežným nástrojom komunikácie verejne známych ľudí, či už z oblasti politiky, médií, kultúrnej obce, športu, a je bežná v sociálnych médiách. Na prejavy agresivity sa znecitlivujeme. Chýba rešpekt v celospoločenskom diskurze. Tento nedostatok rešpektu je iba odrazom nízkej sebaúcty jedincov,“ opisuje psychologička Renáta Kočišová.

Neslušné prejavy v hľadiskách, ktoré sa rokmi udomácnili aj u nás, pritom mnohým návštevníkom prekážajú. Ako ďalej upozorňuje odborníčka, ľudí v hľadisku nemožno považovať za jednoliatu masu. Pre mnohých je agresívne správanie odpudzujúce. „Ak si ľudia prišli pozrieť zápas kvôli hre, agresivita môže spôsobiť, že nebudú mať záujem vodiť na zápas deti, rodiny, pretože štadión nebudú považovať za bezpečný,“ pripomína Kočišová.

Potvrdzuje to aj prieskum spoločnosti Nielsen, v ktorom reprezentatívna vzorka 500 ľudí odpovedala na otázku, čo by ich motivovalo k častejším návštevám športových zápasov na štadiónoch. Až dve tretiny opýtaných uviedli potrebu zabezpečiť im ochranu pred radikálnymi fanúšikmi. S výnimkou nižších cien vstupeniek išlo pritom o najčastejšiu odpoveď na túto otázku.

Zmena je na dosah

www.youtube.com

Slovnaft Cup - Spolu dokážeme veľa

Téma bezpečnosti v hľadisku medzi ľuďmi jednoznačne rezonuje. Chtiac-nechtiac si futbal „vďaka“ vyčíňaniu niekoľkých organizovaných skupín kazí svoj imidž v širokej spoločnosti. SLOVNAFT CUP, najstaršia pohárová súťaž na Slovensku, ktorá spája kluby naprieč Slovenskom i ligami preto vyzýva: fandime slušnosti, nie násiliu.

„Neopakovateľná živá atmosféra, radosť z hry a férové súperenie – práve to patrí k futbalu, ktorý máme radi. Preto otvárame dialóg s verejnosťou, v ktorom chceme upozorniť na fakt, že výtržnosti a agresivita kazia zážitok z hry a poškodzujú meno tohto populárneho kolektívneho športu,“ približuje Anton Molnár, hovorca a riaditeľ Komunikácie Slovnaftu – spoločnosti, ktorá je už jedenásť rokov titulárnym partnerom SLOVNAFT CUP-u.

„Našou dlhodobou snahou je, aby sa futbalové štadióny stali miestom, kde s radosťou fandí celá rodina. Preto pozývame fanúšikov, kluby i hráčov, aby sa k nám pridali a aby sme spolu podporili slušné a ohľaduplné fandenie,“ hovorí A. Molnár zo spoločnosti SLOVNAFT, a.s.

Dá sa to aj inak

www.youtube.com

Slovnaft Cup - Spolu dokážeme veľa

Každý, kto hoci len raz v živote zažil prajnú športovú atmosféru a hlučné davové fandenie pozná pocity eufórie, ktoré vyvoláva. Pozitíva športového fandenia sú nesporné a platia univerzálne pre akýkoľvek šport. Odborníčka navyše upriamuje pozornosť na zdravé spôsoby, ako využiť divácke nadšenie. „V prvom rade sa treba riadiť heslom, že nemôžem robiť nič, čo bude dehonestovať a ohrozovať iného človeka. Všetko ostatné však môžem robiť – je to výborná príležitosť, keď môžeme byť spontánni, od srdca si zakričať, zaspievať, zapískať, zaskákať, byť hluční bez pocitu, že robíme niečo divné. Ľudia sú kreatívni a určite vedia nájsť spôsoby, ktoré sú spoločensky akceptovateľné,“ odporúča R. Kočišová.

AMI MÉG ÉRDEKELHET