3 solárne vychytávky do prírody aj na kemping

Ak sa aj počas jesenných a zimných dní vydávate na dlhšie výlety do prírody, musíte si poradiť aj s nástrahami počasia a skorého stmievania. Základom prežitia pod stanom či v aute je teplo, svetlo a dnes ešte aj nabitý telefón. Tu sú tri vychytávky, ktoré vám to poskytnú a ako zdroj svojej energie majú slnko.

Foto: Facebook / GoSun

Energia, ktorú celé ľudstvo potrebuje na svoje fungovanie na jeden deň, dopadne na povrch Zeme zo Slnka len za 14 sekúnd. Prečo ho teda nevyužívame viac? Problémom je skladovanie energie, keďže nesvieti neustále. Na elektrinu sme v našich bežných životoch zvyknutí, no pri výletoch do prírody sa od sietí odstrihávame. No je to práve slnko, ktoré nám môže pomôcť s najzákladnejšími potrebami.

Skladateľná solárna lampa

www.youtube.com

Rechargeable Solar LED Lantern by Kyng Electronics

Svetlo je na výletoch do prírody základ. Skoré stmievanie nás ľahko môže zastihnúť nepripravených. Solárnym žiarením nabité LED svetlo Kyng dokáže svietiť až desať hodín na jedno nabitie. Je vodoodolné a svieti v troch intenzitách. Outdooroví nadšenci ocenia, že nezaberie veľa priestoru, keďže táto lampa je skladateľná. Po zložení sa z nej stane baterka a dokáže tak poslúžiť vo viacerých situáciách. Ak sa na kempovačku ešte len chystáte, doma lampu môžete nabiť cez USB kábel a solárne nabíjanie využiť až v prírode.

Solárna powerbanka

www.youtube.com

Blavor | Solar Power Bank | #BlavorCharge

Powerbanka je nutnou súčasťou na potrebné dobitie najmä mobilných telefónov na cestách. Mať powerbanku, ktorá je nabíjateľná nielen z elektrickej siete, ale aj pomocou slnka, je veľkou výhodou. Powerbanku BLAVOR môžete nosiť so sebou a dobíjať aj počas túry a je využiteľná aj ako baterka. Máte k nej k dispozícii päť rozložiteľných solárnych panelov, ktoré však k úplnému nabitiu od nuly potrebujú až 18 hodín. Preto je dobré využiť ich na dobíjanie počas dlhších pobytov v prírode, no z domu by ste vždy mali odchádzať s nabitou powerbankou. Plne nabitá powerbanka má energiu na nabitie iPhonu X až päťkrát. Powerbanku môžete spojiť cez USB kábel až na tri zariadenia súčasne. Má výhodu v tom, že mobilné telefóny, ktoré sú kompatibilné s Qi technológiou, nabijete aj bezdrôtovo. Mobil stačí položiť na powerbanku.

Solárna rúra

www.youtube.com

2 LB Solar Oven, GoSun Go: How To

Spoločnosť GoSun vyrába niečo, vďaka čomu ani jedlo nemusí byť počas kempovania kompromisom. Prenosné solárne rúry dokážu vyvinúť teplotu až 290 ºC a nepotrebujú na to ani priame slnko. Stačí difúzne denné svetlo, bez ohľadu na zamračené počasie a väčšina jedál sa uvarí do pol hodiny. Uvariť si vďaka slnku môžete aj horúcu vodu na nápoje. Najmenšie balenie pre jednu osobu váži len asi 1 kg a spravíte si v ňom 400 g porciu jedla. Verzia pre dvoch ľudí už uvarí kilogram jedla, no hmotnosť rúry je tiež vyššia – 3 kilogramy.

AMI MÉG ÉRDEKELHET