Citybreak na grécky spôsob: Thessaloniki a Meteora

Thessaloniki je po Aténach druhé najväčšie mesto Grécka a je skôr známe pod menom Solún. Kto by nepoznal domácich obyvateľov Cyrila a Metoda? Solún sa považuje za hlavné mesto severného Grécka a Macedónska. Univerzita v Solúne je druhá najväčšia v Grécku, preto má mesto veľký počet študentov z celého Grécka. Je to tiež dôvod, prečo toto mesto v noci ožije.

Foto: Drive Magazine

Mesto založil v roku 315 macedónsky kráľ Cassander a pomenoval ho po svojej žene Solúne - sestre Alexandra Veľkého, ktorého socha zdobí mesto. Má bohatú históriu, krásne pláže a fantastickú kuchyňu. Je to vstupná brána na polostrov Chalkidiki a je tiež mestom sladkostí. Cukráreň, zmrzlinu či predajňu baklavy nájdete takmer každých 500 m. Navyše sem lieta Ryanair z Bratislavy za výhodné ceny a presne toto boli dôvody, prečo sme sa ho rozhodli navštíviť.

Kam za kultúrou a čo nás prekvapilo?

Foto: Drive Magazine

Biela veža v Solúne.

Z 19 pamiatok, ktoré má Grécko na zozname svetového dedičstva UNESCO, sa 15 z nich nachádza v Solúne. Zaradené do UNESCO sú múry, kostoly, kláštory a byzantské kúpele, vďaka jedinečnej architektúre a vzácneho náboženského umenia, ktoré majú veľký kultúrny význam.

Foto: Drive Magazine

Pamiatky v Solúne lemujú bytovky.

Prekvapilo nás, že takmer všetky tieto pamiatky sú v tesnej blízkosti obkolesené bytovkami či kaviarňami, čo na nás pôsobilo trochu mätúco. Najikonickejšia pamiatka je Biela veža nachádzajúca sa pri pobreží. S výškou 30 metrov plnila obrannú funkciu, strážila dôležitý prístav a neskôr slúžila ako väzenie. Pred vežou kotvia pirátske lode, premávajúce každú polhodinu. Plavba pozdĺž pobrežia je síce zadarmo, ale musíte si tu zakúpiť nejaký drink s pirátskou prirážkou.

Solúnske pláže

Foto: Drive Magazine

Promenáda v Solúne.

Pláže by ste v meste hľadali len ťažko. Nájdete tu len dlhú promenádu s lavičkami, turistami a bežcami. Na odporúčanie domácich sme uprednostnili Pereu s modrou vlajkou pred plážou v Chalkidiki. Do Pereii sa dostanete za necelú hodinu autobusom č. K2 a pri Ikei prestúpite na autobus č. 72. Čaká tu na vás dvojkilometrová pláž lemovaná kaviarňami so slnečníkmi a ležadlami. Za nejaký drink či gyros máte ležadlá v cene. Veľmi obľúbená je pláž Agia Triada, Epanomi či Nea Michaniona.

Kláštory v skalách

Foto: Drive Magazine

Nádvorie kláštora v Meteore.

Veľa sme študovali, čo sa dá v Thessaloniki vidieť a zažiť. A tak sa z neplánovaného výletu stal náš highlight. V srdci Grécka nájdete bizarné skaly, na ktorých sa rozprestierajú jedinečné kláštory zvané Meteora. Z pôvodných 24 pravoslávnych kláštorov ich môžete navštíviť šesť. Treba sledovať otváracie hodiny, lebo kláštory sú v niektoré dni zatvorené. Sú postavené na pieskovcových skalách vo výške 100 až 200 metrov a sú zapísané v zozname svetového dedičstva UNESCO. Návšteva kláštorov ponúka jedinečný pohľad na vznešenosť prírody v spojení s ľudskou zručnosťou, históriou, architektúrou a večnou túžbou človeka dostať sa bližšie k Bohu. Toto duchovné, magické a mystické miesto môžete navštíviť z Atén alebo zo Solúnu. Z oboch miest nájdete organizované výlety, ktoré sú predražené. My sme sa rozhodli vybrať sa sem na vlastnú päsť zo železničnej stanice Thessaloniki. Na polceste sme vystúpili na stanici Paleofarsalos a odtiaľ pokračovali ďalším vlakom do stanice Kalabaka. Lístky si kúpite online tu.

Foto: Drive Magazine

Ubytovať sa môžete priamo tu alebo vo vedľajšej, menšej dedinke Kastraki. Z Kastraki to budete mať o kúsok bližšie, ale Kalabaka viac žije. Ku kláštorom sa dostanete prenajatým autom alebo o 9.00 ráno sem začínajú jazdiť autobusy. My sme chceli byť hore pred návalom turistov, a tak sme zvolili cestu po vlastných, ktorá trvala cca 1,5 hodiny. Počas cesty sa vám začnú odkrývať skaly s kláštormi a vy zabudnete zatvoriť ústa od úžasu. Brány kláštorov sa otvárajú o 9.30 a vstup do každého kláštora stojí 3 €. Musíte mať zahalené nohy a ramená. Zavinovacie sukne si tu môžete požičať. Za deň stihnete 2-3 kláštory a po ceste na vás čaká niekoľko dychberúcich výhľadov.

Foto: Drive Magazine

Výhľad na dedinu Kastraki.

AMI MÉG ÉRDEKELHET