Po stopách španielskych hradov a zámkov

Predstavujeme päť najočarujúcejších kaštieľov od Katalánska po Valenciu.

Foto: Shutterstock

Španielsko doslova dýcha históriou. Stredoveké pevnosti, krásne veže a známe hrady sú doslova na každom kroku. Domy bývalých panovníkov a šľachticov, niekdajšie kláštory a väzenia sú dnes dôležitou súčasťou turizmu.

PEÑAFIEL – TZV. LOĎ

Foto: Shutterstock

Kaštieľ Peňafiel je často spomínaný ako Loď (El Buque), a to vďaka svojráznemu, na kopci sa tiahnucemu podlhovastému tvaru. Je najvýraznejšou stavbou rovnomenného mestečka. Štvorhranná veža hradu ponúka nádherný výhľad na rieku Duero. Oplatí sa ale zájsť aj do vinného múzea v provincii Valladolid.

BELMONTE – V NAJLEPŠOM STAVE ZACHOVANÝ STREDOVEKÝ HRAD

Foto: Shutterstock

Kaštieľ Belmonte v provincii Cuenca patrí medzi tie stredoveké zámky v Španielsku, ktoré sa zachovali v najlepšom stave. Postavený bol v 15. storočí na ochranu priľahlých území, neskôr slúžil ako kláštor či väzenie. Pohľad na jeho odreté kamenné veže medzi lúčmi slnka si podmaní každého. Na jeho nádvorí si môžete užiť stredoveké bojové hry, alebo sa zúčastniť niektorej historickej túry.

CARDONA – NAJNEDOBYTNEJŠIA PEVNOSŤ

Foto: Shutterstock

Tento kaštieľ patril v minulosti medzi najnedobytnejšie pevnosti v Španielsku. Aj dnes je neprehliadnuteľný: stojí na vŕšku, jeho hrubé steny ozdobujú malé okná pripomínajúce strieľne. Kaštieľ bol postavený v roku 886 v románskom a gotickom slohu. Z jeho najvyššej veže Torre de la Minyona vidieť celé údolie rieky Cardener.

OLITE – LUXUSNÝ PALÁC

Foto: Shutterstock

Kráľovský palác v Olite je synonymom prepychu a extravagancie. Budova bola v minulosti sídlom navarského dvora. Dnes – vďaka tomu, že vyzerá doslova ako rozprávkový kaštieľ – patrí medzi obľúbené ciele turistov. Komplex sa skladá z Kaplnky Svätého Juraja, z gotického starého paláca a z nového paláca, ktorý na sebe nesie znaky francúzskej gotiky a štýlu mudéjar. K posledne menovanej budove patrí atraktívna záhrada, ktorej zvláštnosťou je, že v minulosti ju mohla navštevovať iba kráľovná.

XÀTIVA – JEDINEČNÝ MIX ŠTÝLOV

Foto: Shutterstock

Zámok Xátiva, obopínajúci horu Sierra del Castel, nesie na sebe znaky rôznych štýlov, od gotiky až po islam. Stojí pri Via Augusta, bývalej dôležitej obchodnej ceste starých Rimanov. Jeho strategickú polohu sa snažili využiť Maurovia aj kresťania; bol útočiskom bojových výprav, neskôr zas slúžil ako väzenie. Hoci návšteva tohto kaštieľa v provincii Valencia si vyžaduje aj turistickú obuv, určite sa oplatí na ňu vydať.

AMI MÉG ÉRDEKELHET