Toto turistami obľúbené európske hlavné mesto bolo zvolené za jedno z najhorších

Ako sami priznávajú, životná úroveň tu žijúcich ľudí sa ani zďaleka nepribližuje tej bratislavskej.

Grécko, Atény

Atény sú jedným z najhoršie hodnotených miest v správe Európskej komisie o kvalite života, pričom len 65 % obyvateľov uviedlo, že sú so životom v meste spokojní.


Christos Papandreou/Unsplash

Grécko, Atény

Ako uviedol Express, svetoznáma grécka metropola, ktorá je jednou z najobľúbenejších turistických destinácií v Európe, bohužiaľ na miestnych obyvateľov až tak nezapôsobila. Podľa prieskumu Európskej komisie o kvalite života v roku 2023 sa Atény v tomto smere radia na koniec rebríčka, pričom len 65 % miestnych obyvateľov uviedlo, že sú spokojní s kvalitou života v tejto krajine.

Výskumníci uviedli, že úroveň spokojnosti sa v jednotlivých mestách výrazne líši, a to často aj v rámci tej istej krajiny.

Anna Berdnik/Unsplash

Turecko, Istanbul

Najväčšie rozdiely sú v Taliansku, Turecku a Grécku. V Taliansku sa podiel obyvateľov spokojných s miestom bydliska pohybuje od 89 % vo Verone po 62 % v Palerme, čo predstavuje významný rozdiel 27 percentuálnych bodov. Prekvapivo len 71 % Rimanov uviedlo, že sú spokojní so životom vo svojom hlavnom meste.

V Istanbule je s mestom spokojných len 65 % ľudí, zatiaľ čo v Antalyi je to až 91 %. V Grécku bola najvyššia miera spokojnosti (81 %) zaznamenaná v Heraklione.

V porovnaní s tým si slovenské mestá v prieskume viedli mimoriadne dobre: 91 % ľudí v Bratislave a 92 % v Košiciach uviedlo, že sú spokojní s kvalitou života vo svojom meste.

Na prvom mieste sa umiestnil Zürich (97 %), na druhom Kodaň (96 %) a na treťom Ženeva, Gdansk a Lipsko s 95 % spokojnosťou.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET