„BIG EASY“ – PRIESEČNÍK KULTÚR

New Orleans patrí medzi najvzrušujúcejšie americké mestá, kde sa miešajú francúzska, španielska, afroamerická i karibská kultúra. Unikátny mix robí z metropoly na juhu Spojených štátov úchvatné miesto s nenapodobiteľnou atmosférou.

Foto: Shutterstock

New Orleans ponúka návštevníkom množstvo zážitkov bez ohľadu na to, či v ňom strávia niekoľko hodín alebo sa zdržia dlhšie. Údajne najeurópskejšie americké mesto pomenovali po vojvodovi z Orleans, ktorý vládol Francúzsku ako regent v rokoch 1715 – 1723. Už samotný názov mesta prezrádza úzke väzby na francúzsku kultúru, ktorá však bola iba jednou z mnohých kultúr formujúcich tvár najšarmantnejšieho amerického veľkomesta. Faktom je, že hlavným cieľom turistov je francúzska štvrť v centre, najstaršia a najslávnejšia časť mesta. V architektúre, gastronómii i atmosfére tohto jedinečného miesta sa odrážajú francúzska elegancia, parížsky ruch, karibská pohoda i temperamentná afroamerická hudba.

EXKURZ DO HISTÓRIE

Foto: Pixabay

Mesto, ležiace sto míľ od ústia rieky Mississippi, disponovalo už v 18. storočí najvyťaženejším prístavom Mexického zálivu a bolo dôležitým obchodným i hospodárskym strediskom. New Orleans založila v roku 1718 francúzska spoločnosť Compagnie du Mississippi na území obývanom Indiánmi, ktoré patrilo k francúzskym kolóniám. Hoci lokalita mala strategický význam, vo francúzskom vlastníctve dlho nezostala. V roku 1763 po dohode v Paríži ju dostali Španieli. Od roku 1801 sa však opäť vrátila pod francúzsku nadvládu. Dôležité územie napokon predal Spojeným štátom sám Napoleon, čo prinieslo mestu najväčší rozkvet. V 40. rokoch 19. storočia sa stalo New Orleans tretím najľudnatejším mestom Ameriky. K nárastu počtu obyvateľov prispela i smutná okolnosť, že do mesta vo veľkom privážali otrokov z Karibiku.

V roku 2005 zasiahol perlu Louisiany hurikán Katrina. Jedna z najväčších prírodných katastrof v dejinách USA spôsobila rozsiahle záplavy, v dôsledku čoho klesol prechodne počet obyvateľov až o polovicu. Aj v súčasnosti býva v New Orleans menej ľudí ako pred katastrofou. Hoci postihnuté oblasti sa už podarilo obnoviť, táto téma je pre miestnych stále citlivá. Otázkam o Katrine sa tak radšej vyhnite.

TRADIČNÉ ŠPECIALITY AJ EXOTICKÉ DELIKATESY

Foto: Gris Gris

Existuje niekoľko miest a jedál, ktoré musíte v New Orleans ochutnať. Na francúzskom trhu French Market si môžete vybrať z pestrej ponuky domácich špecialít. Za pozornosť určite stojí mäso z aligátora, chuťovo pripomínajúce našu domácu klobásu. Ikonickým jedlom je grilovaná ustrica, sendvič Po’ Boys s hovädzím mäsom a plodmi mora, ragú gumbo s mäsom a ryžou alebo vegánska kosher šiška beignet, ktorá je dedičstvom francúzskych kolonizátorských čias.

Reštaurácie na Bourbon Street patria medzi najvyhľadávanejšie, no oplatí sa vojsť aj do menších podnikov, kde môžete ochutnať delikatesy karibskej, španielskej či francúzskej kuchyne.

OD LUXUSNÝCH OBCHODOV PO ZÁHRADU SÔCH

Foto: unsplash

Najväčší turistický magnet – francúzsku štvrť môžete spoznávať i po vlastných. Je to ideálny spôsob, ako na vlastnej koži a z bezprostrednej blízkosti zažiť autentickú atmosféru jedinečného miesta. Prenájom auta sa neodporúča pre hustú premávku. Ak nebudete vládať, môžete nastúpiť na niektorý z moderných konských povozov, ktorými sa pohodlne dostanete na všetky populárne ulice. Najvyhlásenejšou je Bourbon Street, hlavná os New Orleans s mnohými obchodmi a atrakciami. V noci však nie je práve najbezpečnejšia. Prechádzka po Royal Street zas láka množstvom hotelov a výborných reštaurácií. Po dobrom obede môžete obdivovať jej historické budovy a obchody s originálnym sortimentom. Na milovníkov kultúry čakajú početné umelecké galérie.

V južnej časti mesta, v New Orleans Museum of Arts nájdete unikátnu zbierku francúzskych i amerických umeleckých diel. Súčasťou galérie je aj záhrada sôch, vybudovaná vďaka filantropom a milovníkom umenia, manželom Sydney a Waldy Besthoffovcom. V tieni dubov, smrekov a magnólií sa nachádza viac ako 90 sôch moderného a súčasného umenia. Neďaleko stojí najstaršia katedrála v Spojených štátoch, ktorá dodnes slúži veriacim. Katedrálu sv. Ľudovíta postavili na mieste dvoch skorších kostolov v roku 1794 a navštívil ju aj pápež Ján Pavol II.

V RYTME DŽEZU

Foto: unsplash

K nenapodobiteľnej atmosfére mesta prispieva hudba, ozývajúca sa zo všetkých strán a kútov. New Orleans je hlavným mestom džezu a blues, no zastúpené sú aj ďalšie žánre. Svojský ráz dodávajú metropole temperamentné rytmy Karibiku. Ak sa chcete zabaviť, nemusíte čakať do víkendu. V džezových kluboch sa konajú koncerty každý deň. Ak máte radi pouličných umelcov, vyberte sa na Frenchmen Street. Elektrizujúca atmosféra, okorenená hudbou, sa však nesie celým mestom, nielen historickou francúzskou štvrťou. Najväčšia zábava sa koná vždy v sobotu večer. New Orleans je ideálnou voľbou pre tých, ktorí milujú bezprostrednosť a pohodu. To všetko sa odráža aj v jednej z prezývok mesta: Big Easy.

AMI MÉG ÉRDEKELHET