Správna recyklácia plastov – ako chápať rôzne symboly a kategórie na obaloch

Nie sú plasty ako plasty. Aby sme ich mohli správne recyklovať, potrebujeme rozumieť symbolom na obaloch. Tieto informácie vám pomôžu lepšie sa orientovať vo svete recyklácie a reálne prispievajú k ochrane nášho životného prostredia.

Foto: Unsplash / Nick Fewings

Uvedomili ste si, že väčšina plastových obalov je označená číslom v trojuholníku, ktorý sa nazýva "recyklačný kód"? Tieto kódy, od 1 do 7, označujú rôzne typy plastov a majú zásadnú úlohu pri ich triedení a recyklácii.

Foto: Unsplash / Jonathan Chng

01 – PET / Polyetyléntereftalát

Z PET fľaše pijeme minerálku, je vhodný na balenie potravín. PET je plne recyklovateľný, a preto po použití považovaný za surovinu. Je pružný alebo tuhý, v závislosti na hrúbke. Okrem fliaš sa z neho vyrábajú vlákna na syntetický textil ako napríklad lodné plachty. Odhadovaná životnosť PET je viac ako 1000 rokov.

02 – HDPE / vysokohustotný polyetylén

Je chemicky odolný, bez zápachu, netoxický a vhodný pre priamy styk s potravinami. HDPE fólie sú matnejšie a neprepúšťajú vodu, známe aj ako mikrotén. Vplyvom UV žiarenia postupne degradujú. Z HDPE sa vyrábajú varné vrecká, kojenecké fľaše, vodovodné potrubia, rozvody plynu, palivové nádrže v autách, obaly na čistiace prostriedky, aj izolačné lepenky.

Foto: Unsplash / Azka Rayhansyah

03 – PVC / polyvinylchlorid

Sa používa v stavebníctve napríklad na okná, kanalizáciu, podlahy, kde nahrádza tradičné stavebné materiály, ako drevo, betón alebo keramiku. Z PVC sú káble, ochranné rukavice, zdravotnícke pomôcky, hračky či gramofónové platne. Niektoré recyklačné zariadenia môžu mať so spracovaním tohto materiálu problémy.

04 – LDPE / nízkohustotný polyetylén

Je bez zápachu, netoxický a výborne zvarovateľný. Najčastejšie sa z neho vyrábajú fólie, ktoré sú čírejšie a mäkšie ako fólie z HDPE. Predstavte si ho ako igelitovú tašku, či vrecko na odpadkový kôš. Je recyklovateľný, ale nie vždy sa dá opätovne zhodnotiť.

Foto: Unsplash / Caleb Lucas

05 – PP / polypropylén

Vyniká veľmi dobrou chemickou i mechanickou odolnosťou, ľahko sa zavaruje a tvaruje. Používa sa na laboratórne vybavenie a obaly na chemikálie. Vyrábajú sa z neho aj laná a povrazy, ktoré sú ľahké a dokážu plávať na hladine. Je bezpečnejší pri horení, a preto vhodný na elektrické káble. Nájdete ho tiež v obaloch na jogurty, mlieko a plastových hrnčekoch. Je síce recyklovateľný, ale nie všetky recyklačné zariadenia ho dokážu spracovať.

06 – PS / polystyrén

je výborný tepelný izolátor v stavebníctve a ľahký obalový materiál. Bežne býva súčasťou obalov na elektrospotrebiče a krehké veci. V nábytkárstve sa používajú polystyrénové guľôčky ako výplň sedacích vakov. Sú z neho jednorazové nádoby na potraviny alebo sa uplatní ako ľahký dekoračný materiál. Používa sa v nádobách na jedlo či plastových pohároch. Je málo recyklovateľný, vhodný len pre špeciálne recyklačné zariadenia.


07 – Ostatné Plasty.

Do tejto skupiny patria všetky ostatné plasty. Zahŕňa rôzne plastové materiály, vrátane niektorých bio plastov. Recyklácia závisí na konkrétnom materiáli.

Na záver ponúkame 5 tipov na to, ako môžete prispieť k zníženiu spotreby plastov:

Foto: Unsplash / Bluewater Sweden

a o

1. Používajte nádoby a obaly na opakované použitie

Namiesto jednorazových plastových fliaš a obalov používajte nádoby na opakované použitie ako sú nápojové fľaše z nerezovej ocele alebo skla, či opakovateľné termopoháre. Na nákupy choďte s vlastnou taškou.

2. Pokiaľ je to možné, vyhýbajte sa jednorazovým plastovým výrobkom:

Snažte sa vyhýbať jednorazovým plastovým výrobkom, ako sú príbory, poháre, tanieriky a slamky.

Foto: Unsplash / Pawel Czerwinski

3. Recyklujte správne:

Ak už použijete plast, uistite sa, že ho správne recyklujete. Separujte plastové obaly od bežného odpadu, prípadne zistite, aký druh plastu môže byť recyklovaný vo vašom meste.


4. Nakupujte výrobky s minimálnym množstvom balenia:

Výrobcovia sa stále viac snažia vyrábať produkty s obalmi, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu. Ak je to možné, vyberajte tieto alternatívy.

Foto: Shutterstock

5. Oddeľujte rôzne plasty

Problémom pri recyklácii sú takzvané zložené plasty. Ide napríklad o PET téglik s HDPE priehľadnou fóliou. Ak ich necháte po otvorení a pri vyhadzovaní spojené, recyklačná linka nedokáže vyhodnotiť o aký druh separácie ide – a tak sa nezrecykluje. Preto vždy fóliu odtrhnite celú, rôzne typy plastov by k sebe nemali byť nikdy spojené. Pomôžete tak efektivite a namiesto wishcyclingu (priali by sme si recyklovať ale nejde to) budete skutočne recyklovať.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET