Sťahovavé vtáky na Slovensku: kde ich môžete vidieť

Slovensko so svojimi rozmanitými ekosystémami v srdci strednej Európy zohráva kľúčovú úlohu pri tranzite vtáctva a tiež ako zimovisko mnohých sťahovavých vtákov.

Foto: Shutterstock

Naša príroda poskytuje životne dôležité biotopy pre vtáky, ktoré migrujú zo svojich severných hniezdísk do teplejších južných oblastí počas chladnejších mesiacov. Najmä jeseň a zima ponúkajú pozorovateľom vtáctva možnosť vidieť niektoré z najfascinujúcejších leteckých ukážok prírody.

Tipy na miesta pre pozorovanie sťahovavých vtákov na Slovensku

Foto: Dolný Zemplín

Slovensko sa môže pochváliť niekoľkými miestami na pozorovanie sťahovavých vtákov. Mnoho z nich prilieta k južným oblastiam krajiny zo vzdialenejšieho severu, aby tu našli vhodné prostredie a dostatok potravy na prečkanie jesene a zimy.

  • Senianske rybníky: Jedinečný mokraďový biotop na hranici s Ukrajinou má 5. najvyšší stupeň ochrany a spozorujete tu cez 28 rôznych druhov vtákov, z ktorých aspoň 5 je ohrozených na celom svete a 53 v Európe. Najlepší spôsob na pozorovanie je využiť tunajší náučný chodník.
  • Národný park Slovenský raj: Okrem svojej úchvatnej krajiny je park útočiskom pre lesné vtáctvo, vrátane rôznych ďatľov, sov a spevavcov. Tunajšie vtáčie chránené územie vám umožní vidieť bociana čierneho, ďatľa čierneho, ďatľa trojprstého, hlucháňa hôrneho, jariabka hôrneho, kuvika vrabčieho, orla krikľavého, orla skalného, sokola sťahovavého, sovu dlhochvostú, tetrova hoľniaka, včelára lesného, výra skalného, či žlnu sivú.
  • Niva rieky Moravy: Najmä Chránená krajinná oblasť Záhorie je magnetom pre bahniaky a vodné vtáctvo. Počas zimy zamrznutá krajina často hostí dravce.
  • Podunajské mokrade: Predovšetkým oblasti okolo Vodnej nádrže Gabčíkovo sú svedkami tisícok sťahovavých vtákov, medzi ktoré patrí aj hus sivá a volavka biela.

Tipy pre pozorovanie vtákov

Foto: Dolný Zemplín

Rozmanitá krajina a geografická poloha Slovenska robia z našej domoviny významné útočisko pre sťahovavé vtáky počas jesene a zimy. Ak nie ste zanietení bird watcheri a chceli by ste toto zaujímavé zberateľské hobby vyskúšať, tu je niekoľko začiatočníckych tipov:

Načasovanie: Úsvit a súmrak sú často najlepším obdobím na pozorovanie vtáctva, pretože mnohé druhy sú v týchto obdobiach najaktívnejšie.

Vybavenie: Nevyhnutný je dobrý ďalekohľad a poľný sprievodca vtákmi strednej Európy. Pre záujemcov o fotografovanie bude prínosom fotoaparát s dlhým objektívom.

Rešpektujte životné prostredie: Vždy dodržiavajte miestne smernice a nariadenia. Nerušte vtáky ani ich biotopy.

AMI MÉG ÉRDEKELHET