​Dve odľahlé francúzske dediny, ktoré môžete navštíviť v roku 2024

Ak hľadáte pokojný únik namiesto mestského ruchu.

Eguisheim

Ak ste unavení z rušných, preplnených destinácií a dávate prednosť úzkym, dláždeným uličkám alebo chuti kultúry, tu sú dve malé francúzske dedinky s bohatou históriou, ktoré odporúča Europe's Best Destinations.


Francúzsko má oveľa viac čo ponúknuť ako než len jeho hlavné mesto Paríž, ktoré má povesť jednej z najobľúbenejších svetových destinácií. Dve z jeho málo známych dediniek, ktoré z neho robia dokonalú alternatívnu destináciu, si teraz môžete pozrieť.

Jedným z najlepšie strážených tajomstiev Francúzska a možno aj jeho najkrajšou dedinou je Eguisheim, stredoveká dedinka v regióne Alsasko. Dedina s iba 1 700 obyvateľmi, ktorá sa nachádza len pätnásť minút jazdy autom od Colmaru, bola založená okolo roku 720, keď bol postavený hrad, okolo ktorého sa v nasledujúcich desaťročiach Eguisheim vzrástol.

Foto: Shutterstock

Dedina si stále zachováva svoj tradičný vzhľad s úzkymi dláždenými uličkami lemovanými domami s drevenou konštrukciou, často natretými pestrými farbami. V Eguisheime sa nachádzajú aj dve oblasti, kde sa vyrába víno výnimočnej kvality: Eichberg a Pfersigberg.

Okrem kvalitných vín, ktoré sú známe po celom svete, sa v Eguisheime vyrábajú aj vína Edelzwicker, Côte d'Eguisheim a Gentil, ktoré sú špeciálnymi zmesami typickými pre oblasť Alsaska.

Foto: Shutterstock

Giverny v Normandii je ďalším skrytým klenotom, o ktorom možno počulo viac turistov, ale stále ho navštívi prekvapivo málo ľudí. Lákadlom tohto malého mestečka s iba 500 obyvateľmi, vzdialeného 80 km od Paríža, nie sú len nádherné výhľady, ale aj dom a záhrady svetoznámeho impresionistického maliara Clauda Moneta.

Monet žil a maľoval v Giverny od roku 1883 až do svojej smrti v roku 1926 a sám dohliadal na obnovu domu. Maliar použil v interiéri farby zo svojej vlastnej osvedčenej palety: zelenú na dvere a okenice, žltú v jedálni (ktorá je plná japonských tlačí z 18. a 19. storočia) a modrú v kuchyni.

Umelec, ktorý bol známy tým, že bol rád v blízkosti prírody a veľa maľoval v exteriéri, čerpal veľa inšpirácie zo svojich záhrad. Na svoju žiadosť dokonca nechal odkloniť úsek neďalekej rieky Epte, aby vytvoril čo najlepšiu japonskú záhradu. Jeho sídlo bolo nedávno sprístupnené verejnosti, takže návštevníci si môžu voľne prezrieť nezvyčajné interiéry aj pokojné záhrady.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.


AMI MÉG ÉRDEKELHET