Stuttgart – a Porsche és a Mercedes szülővárosa

Az egy négyzetméterre jutó gyönyörű autók aránya talán itt a legmagasabb. Képgalériával!

Fotó: DaLiu/Shutterstock

Németország hosszabb kirándulásokra és rövid hétvégi kiruccanásokra is tökéletes választás. Egymást követik a nagy múltú, történelmi városok, amelyek izgalmas látnivalókat rejtenek. Ilyen város Stuttgart is. Van, aki híres borvidékként gondol rá, másoknak a sváb kézműipar vagy a gerendavázas házak, a „Fachwerk" jut róla eszébe. Az „automobil bölcsőjének" is nevezett város az autórajongók számára mindenképpen bakancslistás – itt található ugyanis két nagy autómárka, a Mercedes-Benz és a Porsche székhelye is.

A Luidolf sváb herceg által a 10. században alapított várost a Stutengarten lótenyészetről nevezték el, ami kancakertet jelent – erre utal a város címere: egy ágaskodó fekete ló sárga alapon. Nomen est omen, azaz nevében a sorsa. Akkoriban a legfőbb közlekedési eszköz a ló volt – ma az autó.

Mercedes-Benz Múzeum

Fotó: NaughtyNut/Shutterstock

Stuttgart egyik fő attrakciója a Mercedes-Benz márka múzeuma, amely a vállalat székhelyén található. A Daimler-Benz történelmi jelentőségű automobiljainak gyűjteménye egészen 1923-ig repíti vissza a látogatót az időben. A múzeum innovatív épülete egyfajta tisztelgés Gottlieb Daimler és Wilhelm Maybach előtt, akik a járművek iránti rajongásuktól vezérelve a 19. században megalkották az első autót egy Stuttgart melletti kis műhelyben.

A múzeum annyira látványosan mutatja be a Mercedes-Benz gyár történetét, hogy még azok számára is lebilincselő, akik egyébként nem érdeklődnek különösebben az autók iránt. Összesen 160 autót és 1500 olyan kiállítási tárgyat tekinthetünk meg, amelyek kapcsolódnak a járműgyártáshoz. A cég történetét különböző autómodellek, prototípusok, különféle installációk és versenyruhák bemutatásán keresztül mesélik el. Nagy élmény közelről látni az első autók egyikét, a Mercedes-versenyautókat, de több tízezer euróba kerülő, csúcskategóriás luxusmodelleket is megcsodálhatunk. Egy igazi ereklye is található itt, amivel minden kezdődött: a híres Benz-tricikli. A benzinmotoros autózás történetének első útját ezzel a járművel tette meg Karl Benz felesége. Bertha Benz az automobilok fejlesztésében is társa volt férjének, és sok hasznos tanácsot adott neki.

Porsche Múzeum

Fotó: Shutterstock

Stuttgart külvárosában, Zuffenhausenben van a másik nagy márka, a Porsche székhelye és gyártóegységei. A gyár területén található az autómúzeum is, amelynek tárlatában kiemelt hangsúlyt kap a világ egyik legsikeresebb versenyautója, az ikonikus 911 modell. A Porsche először 1976-ban tette a nagyközönség számára is hozzáférhetővé régebbi modelljeinek gyűjteményét, de ez csak átmeneti megoldás volt.

Fotó: Lukas Bischoff Photograph/Shutterstock

A múzeum 2009-től egy modern, fémből és üvegből épített, aszimmetrikus geometriai formákat idéző épületben várja a látogatókat. Maga az épület is lélegzetelállító, minden részletében a dinamikusságot és a merész innovációt testesíti meg – a Porsche mintegy 100 millió euróért építtette. A kiállítótérben rengeteg érintőképernyő és interaktív elem áll a látogatók rendelkezésére, amelyek az egyes modellek műszaki paramétereit és a gyártás folyamatát mutatják be. Az 5600 négyzetméter alapterületű múzeum teljes kollekciója körülbelül 300 modellből áll, amelyeket váltakoztatva mutatnak be, ezért egyszerre csak 80 jármű tekinthető meg. A látogatók körében különösen népszerűek a Porsche régi modelljei, amelyek annyira kitűnő állapotban vannak, hogy néhányat közülük elindítanak a történelmi autók versenyén is.

Mercedesek és Porschék

Fotó: Yuri Turkov/Shutterstock


Fotó: Preisler/Shutterstock


Fotó: Preisler/Shutterstock


Fotó: NaughtyNut/Shutterstock


Fotó: Exploring Planet Earth/Shutterstock


Fotó: Philipp Salveter/Shutterstock


Fotó: DaLiu/Shutterstock


Fotó: JackKPhoto/Shutterstock


Fotó: Rudiecast/Shutterstock


Fotó: JackKPhoto/Shutterstock


AMI MÉG ÉRDEKELHET