A tökéletes sült csirke titka

Citrom, fűszer, zöldségek... Mmmm!

Fotó: Shutterstock

Nincs mindig kedvünk egész csirkét sütni, hiszen sokkal egyszerűbb néhány perc alatt elkészíteni egy serpenyőben a csirkemellet. Ám ha egész csirkét veszünk, sokkal többet kapunk kevesebb pénzért. Legközelebb ezért vegyünk egy egész csirkét, és lepjük meg a családunkat egy gyönyörű, kívül ropogós, belül omlós és szaftos sült csirkével.

Elsősorban ne felejtsük el legalább egy órával sütés előtt kivenni a csirkét a hűtőből, ezáltal egyenletesen szobahőmérsékletűre melegszik. Ha ezt a lépést kihagyjuk, a csirke belseje hidegebb marad, és amikorra a kéreg már elkészül, a belseje még nem lesz megsülve. Ha azonban egyenletes a csirke hőmérséklete, már első alkalommal sikeres lesz a csirkesütési küldetésünk, még akkor is, ha kezdők vagyunk, és nincsenek ilyen tapasztalataink.

Hogyan készítsük elő a csirkét a sütéshez

Bizonyosodjunk meg róla, hogy a csirkéből eltávolítottunk minden belsőséget, mossuk meg, és rendesen szárítsuk meg. Ezáltal érhetjük el, hogy a sütőben szép ropogósra piruljon. Készítsük elő a kakukkfüvet, a petrezselymet és esetleg a gyógynövénykeveréket, és rakjuk a bőr alá. A csirkét megkenhetjük vajjal vagy szétnyomott fokhagymával összekevert extra szűz olívaolajjal. Mind a kettő nagyon jól működik, úgyhogy válasszuk azt, amelyik szimpatikusabb. A csirke belsejébe tegyünk egy késsel többször átszúrt biocitromot.

Köretek a sült csirke mellé

A sült csirkéhez a zöldség és a krumpli is illik. Használjunk padlizsánt, cukkinit, vajtököt, paprikát, hagymát, spárgát vagy nagyobb olajbogyókat. Sózzuk meg a zöldséget, szórjuk a tepsire, majd helyezzük rá a csirkét. Az egészet süssük meg együtt a sütőben, és máris kész az egészséges meleg köret. Használhatunk szalonnaszeleteket és hagymát is.

Fotó: Shutterstock

A tökéletes sült csirke

A csirke attól lesz szaftos, hogy a sütés elején magasabb hőfokú sütőbe tesszük, így nem lesz száraz. Nagyjából 15 perc után csökkentsük a hőfokot 200-220 fokra, és takarjuk le a csirkét alufóliával. A csirkét mindig mellével felfelé süssük. Esetleg kezdjük a sütést mellével lefelé, és egy fél óra után fordítsuk meg. A csirkemell a legfinomabb rész, ezért azt szeretnénk, ha minél ropogósabb lenne. Ez a módszer abban is segít, hogy a csirke megtartsa a formáját, és egyenletesen süljön meg. Egy nagyjából két, két és fél kilós egész csirkét 220 fokon egy és negyed óráig süssünk. Egy két és fél, három kilós csirkét másfél óráig kell sütni. Az utolsó negyedórára kapcsoljuk be a sütőn a grill funkciót és növeljük a hőfokot, hogy a bőr ropogósra süljön. Ha igazán szaftos csirkét szeretnénk, ne felejtsük el legalább háromszor-négyszer alulról meglocsolni. Önthetünk alá tejet is, így még finomabb lesz a szaft.

Fotó: Shutterstock

AMI MÉG ÉRDEKELHET