Suzuki Jimny: A városban bájos, a terepen megbízható

A Jimnyből igazi házi kedvenc lett. A körülötte sétálók nem állják meg, hogy ne gügyögve forduljanak felé. Mégsem egy városi hipszter kezébe való plüssállatkáról van szó.

Fotó: Matrin Šulek


Városi kedvenc?

Fotó: Matrin Šulek

A Jimny legutolsó generációja számtalan díjat besöpört, ami jól jelzi, hogy a laikusok és a szakemberek körében is nagy király. Kategóriaelsőségei azonban azt mutatják, az autó lényegét sokan félreértelmezték. A legtöbb elismerést a dizájnjáért kapta ez az offroad, sőt tavaly az év városi autója címet (World Car Awards) is kiérdemelte. Dizájnja valóban telitalálat, nem véletlenül irányul rá a figyelem. A Suzukinak újfent bejött, hogy a klasszikus színeket és formákat egy kicsit újszerűbbre hangolta. De hogy városi autó lenne? Igen, méreteinek köszönhetően a városokban könnyen manőverezhető. Remek rálátást biztosít a jármű környezetére, így nem nehéz vele szlalomozni a dugókban vagy a szűk utcákban, ám a Jimny valójában nem városi használatra való. Minden, amit az elődeitől „örökölt" és amit feljavítottak rajta, arra sarkallja, hogy a kevésbé járható terepen érezze otthon magát.

A hegymászó 

Fotó: Matrin Šulek

Létraalváz, merev felfüggesztés, redukciós sebességváltó – ezek a Jimny aduászai. Ez a „játék" azonban a városon kívül, a terepen zajlik. Alacsony súlyának, kis tengelytávolságának és ultrakompakt méreteinek köszönhetően a Jimny mindig is az egyik legjobb volt a kategóriájában. Negyedik generációja emellett elektronikailag is nagyot lépett előre. Az eredmény? Ott, ahol a régi Jimny kerekei differenciálzár nélkül csak bepörögtek, az újabb modell a nyomatékátvitelt a kerekek fékezgetésével oldja meg, így bármilyen slamasztikából képes kivágni magát. Ha mégis sikerül „két vállra fektetni", elég hozzá négy ügyes kéz, hogy a könnyűcske Jimny újra talpra álljon. Egy szó mint száz: egy motokrosszpályán a Jimnyvel olyan akadályokat küzdöttünk le, amelyeket eddig csak a lekapcsolható stabilizátorral ellátott Jeep Wrangler Rubiconnal sikerült.

Mindennapos használatra?

Fotó: Matrin Šulek

Milyen azonban a Jimny gyakorlati szempontból? Egyrészt egy archaikus kocsi szívómotorral, sípoló ötsebességes váltóval és szinte nulla csomagtérrel. Autópályán akár 140-nel is hasíthatunk vele, igaz, a motor ekkor négyezer feletti fordulatszámmal pörög.

Városban halálra dolgoztuk magunkat a sebváltójával: már 60-nál a legmagasabb fokozatnál jártunk. Országúton hat és fél literes, autópályán és terepen nyolcliteres fogyasztást mértünk. Az Jimnyt érintőkijelzővel, infotainment és vezetéstámogató rendszerekkel turbózták fel. Remekül működik benne az Apple Carplay és a navigáció. A kocsi felismeri a közúti jelzőtáblákat, észleli a környezetet és a járókelőket, vészhelyzetben pedig fékez is. Mindez korszerűvé varázsolja, a magányos erdei remete érzete a múlté. Vagyis igen: ha behunyjuk az egyik szemünket, a Jimny mindennapos használatra és bármilyen egyéb célra is megfelelő választás. A Jimnyt 1970 óta gyártják, a szélesebb nyilvánosság viszont kezdetben nem igazán vett róla tudomást. Negyedik generációja azonban nagy népszerűségre tett szert: igazi házi kedvenc lett belőle. A laikusok az alakját csodálják, mintha egy bájos pólyás babáról lenne szó. Ám a Jimny valójában nem a városi sofőrök számára készült. Egy komoly terepjáróról van szó, amely cseppet sem marad le az elődei mögött. Csak épp aranyosabb csomagolást kapott.

Specifikáció

Fotó: Matrin Šulek

  • Motor: 4 hengeres, benzines, szívómotor
  • Hengerűrtartalom: 1462 cm3
  • Max. teljesítmény: 75 kw (101 LE) 6000 ford./perc
  • Max. forgatónyomaték: 130 Nm 4000 ford./perc
  • Méretek: 3645/1645/1705 mm Tengelytáv 2250 mm
  • Csomagtér-kapacitás: 85 liter
  • Váltómű:5 fokozatú, manuális
  • Végsebessség:145 km/h
  • Gyári fogyasztás: 7,9 l/100 km
  • Tesztfogyasztás: 7,8 l/100 km
AMI MÉG ÉRDEKELHET