Sviatok štvornohých pomocníkov

Na podnet Svetovej asociácie výcvikových škôl psov sa od roku 1994 každoročne poslednú aprílovú stredu oslavuje Svetový deň vodiacich psov.

Foto: Shutterstock

Svetový deň vzdáva hold vodiacim psom, ktorí pomáhajú svojim zrakovo postihnutým majiteľom zorientovať sa, začleniť sa do spoločnosti a viesť plnohodnotný, nezávislý život. Kdekoľvek stretnete vodiaceho psa a jeho majiteľa, privítajte ich s uznaním a poskytnite im všetku podporu, ktorú môžu potrebovať.

Aké plemeno je vhodné ako vodiaci pes?

Foto: Pexels

Nie je vôbec náhodou, že pre väčšinu pracovných psov existujú tzv. „osvedčené“ plemená. Vzhľadom na ich veľkosť a schopnosti sú určité plemená vhodnejšie ako vodiace psy než iné. Vodiaci pes musí byť dostatočne mohutný a silný na to, aby strhol svojho nevidiaceho majiteľa do požadovaného smeru. Nesmie byť agresívny voči iným psom, iným druhom zvierat alebo ľuďom. Tiež by nemal byť bojazlivý a mal by byť schopný vykonávať až 50 rôznych úloh na príkaz. S rozširovaním etologických skúseností sa niekedy stáva, že plemená podobnej veľkosti sa môžu dokonca navzájom nahradiť. Kým po dlhé desaťročia v 20. storočí sme mohli vidieť prakticky len nemeckých ovčiakov pracovať ako vodiace psy, dnes sa labradorský retriever teší takmer výlučnej obľúbenosti.

Pomocníci a spoločníci v každodennom živote

Foto: Pixabay

Výcvik vodiacich psov si vyžaduje veľa času a energie, ako aj značné finančné prostriedky na zabezpečenie zaručeného úspechu. Séria testov vhodnosti vykonaných v prvom roku života šteniatok je len prvou zastávkou na vzrušujúcej ceste stať sa vodiacim psom. Šteniatka, ktoré úspešne prekonajú prvú prekážku, budú musieť absolvovať množstvo zdravotných a iných testov zdatnosti, a až okolo roku a pol až dvoch rokov ich môžu tréneri postaviť k zrakovo postihnutým ľuďom ako zodpovedných a pripravených štvornohých pomocníkov.

Čo dokáže vodiaci pes?

Foto: unsplash

Úloha vodiaceho psa je jednou z najzložitejších medzi pracovnými psami. Musí sa zapojiť do pouličného ruchu, ktorý je často hlučný a plný neočakávaných prekážok alebo udalostí, musí cestovať autom alebo verejnou dopravou, musí vojsť do obchodu, kancelárie, bytu, úradov, vzdelávacieho alebo zdravotníckeho zariadenia. Musí sa stretávať so známymi i neznámymi ľuďmi, s dospelými, deťmi, ľuďmi, ktorí zbožňujú psy a aj s ľuďmi, ktorí sa ich boja. Musí sa tiež stretávať s inými zvieratami, ktorí sú domáci miláčikovia ako: pes, mačka, králik, vták a niekedy aj iný vodiaci pes. Stáva sa, že jeho cesta ho zavedie na veľmi zvláštne miesta, napríklad na vrchol vyhliadkovej plošiny, do visutej chodby s presklenými stenami medzi dvoma kancelárskymi budovami alebo na loď hojdajúcu sa na vode. Medzitým si musí udržať nielen disciplínu, ale aj splniť svoju úlohu, t. j. bezpečne viesť svojho zrakovo postihnutého majiteľa upozornením a vyhýbaním sa prekážkam a hľadaním správnych miest. Pes sa nesmie strhnúť, on človeka vedie.

Žiadne hladkanie počas práce!

Ak má vodiaci pes postroj, vždy to naznačuje, že pes pracuje – aj keď len sedí vedľa svojho majiteľa, ktorý čaká na autobusovej zastávke alebo prechode. Hladkať pracujúceho vodiaceho psa je ako sedieť vedľa taxikára a otáčať mu volantom. Pozornosť psa sa sústreďuje na toho, kto ho hladí, a nie na pomoc svojmu zrakovo postihnutému majiteľovi. Ak má na sebe len obojok, môžete sa spýtať jeho majiteľa a ak to dovolí, tak ho samozrejme môžete pohladkať.

AMI MÉG ÉRDEKELHET