Világkonyha: terítéken a szarvasgomba

Ronda, de markáns ízű. És méregdrága.

Fotó: Shutterstuck

Szarvasgombából valójában rengeteg fajta létezik, és nem mindegyik olyan ritka, ezért nem is mindegyik ér kincset. De azért van egy pár, amelyek igen! Nézzünk körül a szarvasgombák birodalmában!

A szarvasgomba mindig is a luxussal volt egyenlő a gasztronómiában. Valódi ínyencség, ami valójában egy érdekes, földes ízű, nagyon aromás fűszer, mely drága alapanyagot idomított kutyákkal és sertésekkel szoktak felkutatni. De hogy jönnek képbe a disznók? A gomba a nedves talajban rejtőzik, ahol sokáig és lassan növekszik, a szaga pedig valószínűleg az ivarérett vaddisznókéra hasonlít, így a nőstények kitúrták a föld alól, majd az emberek megtalálták és elkezdtek kísérletezni vele. Időközben arra is rájöttek, hogy ebből a drága kincsből több fajta is létezik; nézzük a különbségeket!

Frissen az igazi

Fotó: Shutterstock

Rengeteg szarvasgomba fajta ehető (több mint 100 fajta), de csak kevésnek van igazán különleges íze: nagyjából 10 lelhető fel éttermek étlapjain, ám igazán értékes és különleges csak nagyon kevés van. Magyarországon is megterem több különleges darab, többek közt a ritkábbnak számító fehér szarvasgomba fajták közül is él nálunk, és van egy kifejezetten hungarikumnak számító különlegesség is, az alföldi homoki szarvasgomba. Ez utóbbi gombaféle csak a Kárpát-medencében terem az egész világon, egyediségét pedig az adja, hogy édes az íze. A fekete szarvasgomba féléket főzve és sütve is eszik, hiszen erős az ízük, amit a hőkezelés jól kiemel, ám a fehér fajtákat nyersen fogyasztják, neutrális állagokkal és ízekkel párosítják, hogy még jobban kijöjjön a gomba finom aromája. A fehér szarvasgombát tejszínes tésztára, salátára teszik frissen reszelve. Azt azonban fontos tudni, hogy a szarvasgomba gyorsan oxidálódik, ami nem tesz jót neki, hiszen veszít a minőségéből. Ezért is láthatjuk, hogy a legjobb séfek frissen reszelik vagy gyalulják az ételre, és egyben tárolják a gombákat. Előfordul ugyanakkor, hogy olajban vagy borban elteszik, de ez a ritkább és így is csak korlátozott ideig eltartható. A fehér szarvasgomba nagyjából 600 000 ezer forint körüli értéket képvisel kilónként, de a világ legdrágább darabját 36 millió forintnak megfelelő összegért árverezték el néhány éve Hongkongban.

Tű a szénakazalban

Fotó: Shutterstock

A legritkább szarvasgomba csak két helyen terem a világon: a Blue Ridge gomba az Appalache-hegységben (a Blue Ridge hegységben) és Japánban. Ám a közelmúltban kiderült, hogy Amerikában is találtak már ebből a fajtából, amit jó ideig titokban tartott az a gombász, aki csak erre szakosodott és a séfeknek is úgy adta el a kincset, hogy tartsák titokban, kitől szerezték. A Blue Ridge gomba külsőre és állagra hasonlít francia és olasz társaira, de az íze teljesen más – és ez valószínűleg a különleges, agyagos talajnak köszönhető. Ennek a gombának pörkölt törökmogyoró és parmezánsajt keverékére hasonlít az aromája, legalábbis a CNN-en erről nyilatkozó séf (Cultura fine dining étterem) így írta le. Alan Muscat kifejezetten erre a gombára szakosodott az Appalache-hegységben. A felkutatásban speciálisan kiképzett kutyája van a segítségére, ugyanakkor a szakértő nemcsak a begyűjtéssel foglalkozik, hanem kifejezett gasztrotúrákat is szervez, amely során a velük kirándulók mindent megtudhatnak a szarvasgombáról és annak felhasználásáról.

AMI MÉG ÉRDEKELHET