Űrutazás: Léggömbkapszulákban repülhetnek az űr szélére a szerencsések

Photo by NASA on Unsplash

Szaúd-Arábia ismét egy nagyszabású projektbe vágta a fejszéjét: madridi HALO Space céggel kötött megállapodás értelmében néhány szerencsés szaúdinak júniusban lehetősége lesz 32 kilométerrel a földfelszín fölé, egészen az űr szélére repülni. Ennek az utazásnak azonban igen borsos ára van.


A napokban jelentette be a madridi székhelyű Halo Space vállalat, hogy a szaúdi Kommunikációs, Űr- és Technológiai Bizottság (CST) – feltételes – jóváhagyásának köszönhetően idén júniusban az országban viszik majd végbe a hatodik tesztrepülésüket. Az izgalmas utazás 32 kilométerrel a Föld felszíne fölé repíti majd a szerencsés turistákat.

A vállalat célja az, hogy elérhetővé, biztonságossá és megfizethetővé tegye az űrutazást, a tervek szerint pedig már 2026-ban elindítják az első kereskedelmi járatot.

A jövőbeli űrutazások egyik bázisa Szaúd-Arábiában lehet, ugyanis az ország rengeteg pénzt fektet be azért, hogy előrébb jusson az űrversenyben. A másik három feltételezhetően Ausztráliában, Spanyolországban és az Egyesült Államokban épül majd fel.

A júniusi felszállást a cég a második prototípussal ejti meg, az utazás maga pedig nagyjából 4-6 órán át tart majd.

„Az ágazat legfejlettebb űrközeli vállalataként a műszaki fejlesztés tekintetében a biztonság a legfőbb prioritásunk, ezért következetesen tesztelünk minden egyes rendszert, amely a repülési programunkban szerepel”

– nyilatkozta a cég vezérigazgatója, Carlos Mira a Luxury Launches magazinjának.

Az űrhajó maga egy héliummal működő léggömbkapszula, így a bátor jelentkezőknek nem lesz szükséges tréninget teljesíteniük. A 4-6 órás utazás során a résztvevők pontosan olyan magasságig repülhetnek majd el, hogy tapasztalni tudják az Overview-effektusnak nevezett jelenséget, tehát szemtanúi lesznek a Föld ívén megjelenő kék hálónak.

„Ez a teszt egyértelműen igazolni fogja majd az összes kritikus rendszer integrált működését, ezzel pedig egy lépéssel közelebb kerülünk célunkhoz, hogy elérhetővé, megfizethetővé és biztonságossá tegyük az űrutazást, illetve az űrközeli utazást”

– mesélte Mira.

A tervek szerint a 2026-os debütálást követően bárki befizethet egy ilyen utazásra, aki megengedheti magának a 164 ezer dolláros jegy árat

– írja a Time Out.

AMI MÉG ÉRDEKELHET